Цецо Генков:Съперниците на „Левски“ не ни превъзхождат

За предизвикателствата пред отбора и тежи фланелката с номер 9, нападателят разказа пред камерата на телевизия Bulgaria ON AIR.

02.09.2013 | 15:58
Цецо Генков:Съперниците на „Левски“ не ни превъзхождат

„Левски“ прекъсна серията си от три поредни мача без победа в „А“ група след 2:0 при гостуването си на „Любимец“. Автор на първото попадение бе Цветан Генков.

Централният нападател за първи път излезе с екипа с номер 9. Деветката е легендарна за този клуб, като двама от най-любимите футболисти на синята агитка – Георги Аспарухов и Георги Иванов, са я носели.

Генков казва, че „не номерът на гърба играе, а футболистът“ и че не му тежи синята фланелка, а фактът, че „Левски“ не е на върха в класирането.

Новата звезда на „Герена“ даде специално интервю за предаването „Резултат“ на Bulgaria ON AIR.

- Неведнъж се говореше за твой трансфер в Левски, защо се случи точно този сезон?
- Ръководството на "Левски" ме искаше от доста време. Реално ме потърсиха преди една година, но тогава бях обвързан с "Висла" (Краков). Всичко в Полша беше нормално към този момент и затова не предприех промени. Избрах "Левски", защото е клуб с традиции и амбиции. За мен е най-големият клуб в България, с най-много фенове и затова приех това предизвикателство. Исках да съм част от този отбор.
- Като изключим краткия престой, в който беше преотстъпен на „Локомотив“ (София) от „Динамо“ (Москва), близо шест години игра в чужбина. Защо реши да се върнеш в българското първенство?
- Вече ми стана много време навън. Върнах се, защото това ми е родината. Тук са всичките ми приятели. Тук е моето семейство, за което бих дал всичко. Искам да ги радвам и те да ме радват. Ако не беше офертата от „Левски“, може би нямаше да се върна. А това е едно ново предизвикателство за мен, пред което наистина искам да се изправя.
- По време на престоя ти във „Висла“ се чуваха много противоречиви неща за представянето ти. От възхвали до доста критики. Ти как оценяваш времето прекарано там?
- Не съжалявам за престоя си там, защото този клуб ми даде много. Започнах много добре, станах шампион. След това имаше приливи и отливи, както се случва във всеки спорт и на всеки спортист. Сменихме треньори, смени се ръководството на отбора…. Но е нормално да има спадове и в моята игра.
- До колко определящо за твоето решение да подпишеш с „Левски“ бе участието в турнира Лига Европа. Разочарован ли си от ранното отпадане?
- Може би това беше първото нещо, заради което се захванах с „Левски“. Исках да игра в евротурнирите. Силно вярвах, че „Левски“ ще влезе в групите. Но така се случи… Аз лично много съжалявам! Мисля че и другите в отбора съжаляват. Това наистина е шамар за нас.
- Как си обясняваш лошия старт на отбора от началото на сезона?
- Аз съм част от този лош старт. Аз съм футболист, а не специалист, за да критикувам сега. Може би трябва да имаме малко повече късмет, да имаме малко повече желание за победа, да се борим за успеха. Иначе отборите не ни превъзхождат с нищо!
- Въпреки че не беше част от състава на „Левски“, който изпусна титлата и купата през миналия сезон, мислиш ли, че тегне някакво бреме върху отбора поради тази причина?
- Може би. Може и да има някаква психологическа обремененост от това. Не е никак приятно да загубиш купа и титла в рамките на един месец. На всички им е болно - и на момчетата, и на феновете. Съжалявам и аз, но се надявам да превъзмогнем това и да започнем да побеждаваме, и да трупаме точки, които са много важни за нас.
- Мотивира ли те допълнително привличането на Димитър Макриев в „Левски“?
- Хубаво е да има конкуренция. Радвам се, че Митко е част от отбора вече. Може би той ще ми бъде не само конкурент, но и партньор в атака. Надявам се с общи усилия да вдигнем този клуб, защото мястото му не е там, където се намира сега.
- Защо не биеш дузпи в „Левски“?
- Треньорът преценява това.
- Тежи ли екипа на „Левски“?
- Лично на мен ми тежи това, че „Левски“ не може да побеждава, и че сме в долната част на таблицата. Екипът не ми тежи!
- Не си в списъка на Любослав Пенев за предстоящите световни квалификации срещу Италия и Малта, имаш ли амбиции да се върнеш в националния отбор.
- На момчетата и на Любослав Пенев им желая успех. Надявам се да победят! Аз си гледам на първо място „Левски“, а ако получа по-натам повиквателна ще помагам с каквото мога.