„Лудогорец” спечели битка за 4.3 милиона евро

Вариантите на жребия в петък: Базел, Селтик, Стяуа, Виктория (Пилзен) и Динамо (Загреб).

07.08.2013 | 09:50
„Лудогорец” спечели битка за 4.3 милиона евро

„Лудогорец” проби до големите наградни фондове в европейските клубни турнири, отстранявайки сръбския първенец „Партизан” с 1:0 в Белград и общ резултат 3:1 в третия квалификационен кръг към Шампионска лига. Успехът изпраща отбора от Разград на плейофи за влизане в групите и гарантира 4.3 милиона евро плюс още 8 мача.

Дори да отпадне на това последно препятствие, „Лудогорец” получава място в групите на втория турнир - Лига Европа, т.е. ще изиграе поне още шест мача. Ако обаче повтори постижението на „Левски” отпреди 6 години и влезе в Шампионската лига, тимът би увеличил приходите до 11 милиона евро.

Жребият се тегли в петък и нашият шампион ще бъде сред петте непоставени заради ниския си клубен коефициент. Мачовете са на 20/21 и 27 август.

Възможните съперници са 5: швейцарският „Базел” и румънският "Стяуа" вече се класираха, а шотландският „Селтик”, чешкият „Виктория” (Пилзен) и хърватският „Динамо” (Загреб) имат добри аванси преди реваншите си тази вечер. "Динамо" миналото лято драматично елиминира „Лудогорец” в квалификациите с късни голове в двата мача (1:1 в Разград и 3:2).

Триумфът срещу „Партизан” в голяма степен покрива годишния бюджет на „Лудогорец”. Участието в плейофите за ШЛ носи 2.1 милиона евро фиксиран бонус. Ако не се класира за груповата фаза, отборът ще вземе още 200 000 евро компенсация плюс по 140 000 за всеки от изиграните квалификационни кръгове, тоест 480 000, или 2 580 000 от наградния фонд на големия турнир.

В добавка, групова фаза на Лига Европа се премира с 1.3 милиона евро плюс около €400 000 от телевизионния пазар, а отделно - възможност за по €200 000 при всяка спечелена победа и €100 000 при равенство. Така до момента нашият клуб има сигурни 4.3 милиона евро от хазната на УЕФА, без да се броят собствените приходи от продажби на билети. „Лудогорец Арена” в Разград няма лиценз за плейофи и групова фаза, така ще отборът ще играе на по-голям стадион (в Бургас или София) и съответно ще събира повече публика от собствения капацитет 6500 зрители.

„Лудогорец” може да утрои приходите, защото влизане в групите на ШЛ носи твърди 8.6 милиона евро (плюс вече заработените 2.1) и по-висок ТВ-дял. Отделно са възможностите за по 1 милион на победа и 500 000 за равенство и при евентуално трето място - прехвърляне в Лига Европа.

В щаба на нашия шампион се надяват на късмет при жребия, преди да правят големи сметки. „Да не казваме „Хоп”, преди да сме скочили”, призоваха шефове и треньори след победата в Белград.

Клубните собственици Кирил и Георги Домусчиеви признаха, че отборът е извадил късмет при силен натиск и серия голови положения за „Партизан” след почивката, преди да се стигне до контраатака и дузпа в 88-ата минута, реализирана от Христо Златински.

Треньорът Стойчо Стоев също отчита щастливия фактор най-вече при много тежки 15 минути в средата на втората част и хвали волята на играчите си, докато помощникът му Георги Дерменджиев изтъква тактическия план и дисциплина.

Щабът и играчите на сръбския тим обясняват, че „Лудогорец” вкарал гол с единствения си удар, а реферът подминал дузпа през първата част. Нашият национал Иван Иванов, който очаква трансфер от „Партизан” в италианския „Верона”, обаче заяви: „Пожелавам успех на Лудогорец, много се радвам за тях и за българския футбол”.