Коварен левичар между Григор и първи финал на клей

Нашият защити точки за ранглистата, спори в събота от 14:00 с непредвидимия испанец Вердаско.

12.07.2013 | 18:34
Коварен левичар между Григор и първи финал на клей

Григор Димитров си отвори втори опит срещу испански майстор за достигане на финал върху клей кортовете в Бощад, Швеция. Световният №29 повтори класирането на полуфинал като разгроми №20 Хуан Монако (Аржентина) с 6:3, 6:2. Така изпълни основната задача да защити 90 точки за ранглистата, спечелени на SkiStar Swedish Open 2012.

Предното лято Гришо загуби от Давид Ферер, а в събота от 14:00 съперник на предпоследното препятствие отново е испанец – №35 Фернандо Вердаско. 29-годишният левичар от Мадрид елиминира вицешампиона и световен №16 Николас Алмагро - 6:4, 4:6, 7:5. Емоционалните сънародници сътвориха хаотичен 144-минутен четвъртфинал с 5 срещу 4 пробива от 11 срещу 12 възможности.

Димитров никога не е играл с коварния и непредвидим Вердаско. Достигалият №7 в света през 2009 фен на футболния „Реал” (Мадрид) допусна тежък срив в последните години. Прочу се с нестабилна психика и слаба физика.

2013 изглежда повратна за Вердаско, който анонсира връщане сред най-добрите с четвъртфинал на „Уимбълдън”, измъчвайки в 5 сета новия шампион Анди Мъри. Днешната победа над Алмагро е ново доказателство. След нея левичарят заяви: „Показах нужната психика и концентрация да преодолея невероятен играч като Нико. Вятърът на корта предполагаше двойни грешки, а леката топка не винаги отскачаше нормално. Искаше се 100% внимание и затова съм много доволен, че успях”.

Предстоящият полуфинал ще е първи за Григор от февруари, когато отстъпи на най-силния аржентинец Хуан Мартин Дел Потро в Ротердам. В началото на януари хасковлията игра първия финал в кариерата си – на хардкорт в Бризбейн, загуба от Анди Мъри.

Победата на Димитров над 29-годишния Монако, бивш №10 от миналия юли, дойде изненадващо лесно предвид три предишни срещи без спечелен сет от нашия (една на клей 2011 и две на хардкорт 2012). Гришо имаше голямо превъзходство с началния удар, а при чуждия лесно осъществяваше пробиви и приключи мача за 66 минути. Монако не приличаше на себе си и с жестове показваше, че не може да повярва как играе.

„Определено изиграх добър мач, за разлика от предните два – заяви Григор. - Условията този път бяха отлични, слънцето блестеше и аз се усмихвах заедно с него. Преходът от трева към червени кортове е доста труден, но тази година имам доста добри резултати на клей, днес работих здраво и това ми дава надежди за полуфинала. Изправям се срещу майстор на клей, затова главната ми цел е да се наслаждавам на играта както днес и каквото стане.”

Споменавайки слънцето и усмивката, Димитров визира силния вятър в предния кръг срещу 31-годишния италианец (№101) Филипо Воландри - 2:6, 6:1, 6:4. Тогава Гришо определи условията като най-трудните, при които е играл през тази година. В първия кръг той отново трябваше да обръща развоя за 5:7, 6:2, 6:4 срещу 17-годишния тъмнокож швед Елиас Имер (№1032). Тогава призна, че изобщо не се е доближил до своето ниво срещу момче, с което тренират в една и съща академия в Стокхолм.