Пиронкова отстъпи в красива битка

Цвети взе сет и не спря да притиска актуалната вицешампионка Агниешка Радванска.

01.07.2013 | 20:49
Пиронкова отстъпи в красива битка

Цветана Пиронкова загуби с 6:4, 3:6, 3:6 осминафинала срещу вицешампионката на „Уимбълдън“ и световна №4 Агниешка Радванска (Полша). Мачът беше изпъстрен с красиви изпълнения като повечето геймове и точки бяха „на кантар“. Нашата тенисистка се представи достойно, но има защо да съжалява - тази част на схемата се отвори широко заради сензационен провал на шампионката и фаворит №1 Серина Уилямс.

Пиронкова проби сервиса на Радванска още в първия гейм и от втора възможност в третия, вземайки и своите подавания - 4:0. Полякинята натисна за двоен брейкпойнт в шестия, реабизирайки от втори опит след майсторско дълго разиграване – 4:2. След три загубени гейма Цвети поведе 5:3, изпусна два шанса да затвори сета при чужд начален удар, но се концентрира за три силни свои сервиса и троен сетбол. Агниешка отрази два, но чрез отлична акция с дълбоки удари по ъглите Пиронкова я принуди да сбърка за 6:4.

Радванска започна устремно втория сет и от трети шанс майсторски осъществи пробив за 0:2. Цвети не свали гарда след втората серия от три загубени гейма и стигна до брейкпойнт в петия, но полякинята се измъкна - 1:4. Въпреки пасива нашето момиче се сражава за всяка точка във всеки гейм, но класата на Агниешка натежа за 3:6.

Пиронкова поиска медицинска помощ заради болка в дясното стъпало. Започна третия сет, допускайки троен брейкпойнт, но демонстрира воля и с пет поредни точки взе гейма. При 1:1 Цвети пак отрази шанс за пробив, но с неспасяем ретур Радванска стигна до нов и чрез невероятна реконтра до мрежата реализира за 1:2.

И след този удар българката не се отказа, след 2:3 натисна за 30-15. В тези моменти играта беше от много висока класа, със страхотно движение по корта и красиви удари. Пиронкова три пъти стигаше до дюс - след отличен къс диагонал, мощна атака на мрежата и перфектна къса, но Радванска успя да се измъкне за 2:4. При 3:5, сервирайки за оставане в играта, Цвети изкара непредизвикан аут и даде мачбол, а Агниешка се възползва и спечели битката след 2 часа и 12 минути.

При тази 8-а загуба от 10 мача срещу полякинята, 25-годишната пловдивчанка направи повече завършващи удари (уинъри) - 52 срещу 39, но и повече непредизвикани грешки - 27 срещу едва 11. Благодарение на трите си победи в Лондон, Цвети ще се върне от 72-о място в първите 60 на световната ранглиста.

Радванска вече е тенисистката с най-висок ранкинг в турнира след отпадането на Серина Уилямс, Виктория Азаренка и Мария Шарапова. На 1/4-финалите тя ще играе с №6 На Ли (Китай).

Загубата на Уилямс с 2:6, 6:1, 4:6 от №24 Сабине Лисицки (Германия) се приема като по-голяма сензация от провалите на Шарапова, Роджър Федерер и Рафаел Надал срещу съперници извън първите 100 в ранглистите.

Серина тотално доминира дамския тенис. За последната година - от началото на „Уимбълдън“ 2012, записа само три загуби: от германката Анджелик Кербер в Синсинати миналия август, от сънародничката си Слоун Стивънс на Откритото първенство на Австралия през януари (заради болки в глезена) и от Азаренка в Доха през февруари.

Детронираната шампионка коментира, че загубата не е провал, защото Лисицки е силна на трева: „Това не е шок, тя играе много добре на трева и има мощен сервис. Определено имах своите шансове, но не успях да се възползвам и в решаващите точки не играх достатъчно добре“.