Григор си изпуска нервите в люта битка

Нашият реже съдията и критикува тревата на „Уимбълдън” заради подхлъзване и контузии.

28.06.2013 | 21:31
Григор си изпуска нервите в люта битка

Григор Димитров загърби имиджа на добро момче с бунт към съдията и генерални критики към турнира „Уимбълдън” след загуба в 5 сета от световния №55 Грега Жемля (Словения). Мачът от втория кръг продължи два дни заради прекъсване от дъжд и се доигра от 8:9 до 9:11. Чистото време спря на 4 часа и 4 минути след 6:3, 6:7 (7-4), 6:3, 4:6 в предните сетове.

След подновяването на играта, в 18-ия гейм на петия сет при сервис на Димитров и 30-30, ретур на Жемля хвана нашия в крачка. Гришо падна, допусна мачбол, изяви претенции за хлъзгава трева от лекия дъждец и седна на стола. Пристигна отговорникът за мача, последва пауза от 10-ина минути и след нея Димитров трябваше да отрази още два мачбола, преди да стигне до 9:9.

В следващия гейм Григор изпусна брейкпойнт и словенецът се измъкна 9:10, а нашият жестикулира, че една топка отскочила неестествено от тревата и го излъгала. Нервите изиграха лоша роля. Димитров направи двойна грешка за 0-30, изравни точките, но с отлично разиграване Жемля стигна до общо шестия си мачбол в двубоя и размина атакувалия към мрежата Григор за победен край.

Двудневната драма се разви пред очите на Мария Шарапова, която подкрепяше любимия от трибуните, след като претърпя провал срещу световната №131 Мишел Ларшер де Брито (Португалия). В щаба на Димитров беше и майка му Мария, която рядко посещава негови мачове и се появява само на турнири от Големия шлем.

На пресконференцията Григор обясни поведението си към съдията и претенциите към организаторите: „Започна да вали още при разгрявката. Мислех, че съдията ще каже нещо. Когато се подхлъзнах, нараних бедрото си. Казах му, че няма да сервирам”.

Медиите не спестиха на световния №31 и въпроси за задочна престрелка между Серина Уилямс и Шарапова. Американката беше цитирана от списание Rolling Stone, без назоваване на имена, но подразбирайки се за Маша и Гришо: „Ако тя иска да бъде с момчето с черно сърце (коварен, безсърдечен), прав й път. Рускинята се разпозна и отвърна: „Ако тя иска да говори за лични неща, може би трябва да започне от отношенията със своя приятел (бившия треньор на Димитров – Патрик Муратоглу), който беше женен и се разведе, а има деца.”

Григор се измъкна от интригата и насочи темата към тревата: „Вие, момчета, ми кажете какво сърце имам. Не мисля, че трябва да говорим за това. То е в миналото и продължава да остарява. Аз съм тук да говоря за хлъзгавите кортове, колко много контузии получаваме, мускулни разтежения.”

В първия ден от маратонската драма нашият се подхлъзна няколко пъти, веднъж поиска медицински таймаут за солидна превръзка на десния ахилес. Не помня в минали години тревата да е била толкова хлъзгава – обобщи Димитров. - Досега много тенисисти се оплакаха от настилката. Най-трудно е за тези, които се движат агресивно, а аз се смятам за такъв. Тежко е, когато тревата е толкова хлъзгава и трябва да успееш да се нагодиш към нея. Все пак условията бяха еднакви и за двамата, направихме страхотен петсетов мач и поздравявам противника”.

Помолен да коментира подкрепата на Шарапова от трибуните, Григор заяви: „Когато тя е там, се чувствам още по-мотивиран и щастлив. За мен това е най-важното”.

Димитров трябваше да играе тази вечер и във втория кръг на двойки, но мачът с датския му партньор Фреди Нилсен срещу поставените 11-ти в схемата Зимонич и Бенето беше отменен заради разтягането на програмата от дъжда.

Цвети Пиронкова загуби на двойки с Янина Викмайер (Белгия), но двамата ни тенисисти използват участията на двойки главно за адаптация към кортовете. Специално Цвети игра само два мача на двойки миналата година, преди двата сега.

Важният мач за Пиронкова е в събота - срещу №141 в света Петра Мартич (Хърватия) в третия кръг, след като във втория надви чехкинята Барбора Захлавова Стрицова със 7:5, 6:3. 22-годишната Мартич е идеален противник, защото Цвети я е побеждавала три пъти от три срещи без загубен сет, включително в 1/32-финал на „Уимбълдън“ 2011 с 6:1, 6:4 и два пъти на хардкорт в Москва 2011 и Маями 2012. При нов успех пловдивчанката може да се изправи срещу миналогодишната финалистка и №4 Агниешка Радванска, която е тежък фаворит срещу Мадисън Кийс (САЩ).