България сътвори куриоз на жребия за евротурнирите

Шеф на УЕФА изтегли отбор без име заради хаоса с ЦСКА, обеща разследване преди смяна с „Ботев”.

24.06.2013 | 15:25
България сътвори куриоз на жребия за евротурнирите

Българският футбол предизвика куриоз в евротурнирите като участва на жребия за Лига Европа със символ, без конкретен отбор. Вместо отказалия се в последния момент поради безпаричие ЦСКА на таблото беше изписан N3, т.е. третият в класирането на националния шампионат.

Генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино обясни загадката почти сконфузен: предстои проучване на ситуацията и решение относно участника. С две думи - евроцентралата не е била подготвена за такъв фокус. УЕФА първо ще разследва основателни причини за отказа на ЦСКА и вероятно ще наложи санкция, а после идва евентуалното одобрение за 4-ия в „А” група „Ботев” (Пд).

Който и да е участникът, ще играе с „Астана” (Казахстан) в първия квалификационен кръг – на 4 юли като гост и 11 юли домакин.

Другият наш представител в 1-ия кръг „Левски” също поема към Европа през азиатския гигант Казахстан, но е домакин на „Иртиш” (Павлодар) в първия мач. При победа, „сините” ще срещнат във втория кръг босненския „Широки Брег” като домакини в първия мач.

Носителят на Купа България „Берое” се включва от втория кръг. Тимът от Стара Загора се падна срещу реномирания „Апоел” (Тел Авив) като ще е домакин на 18 юли и гост на 25 юли в Израел.

Берое ще се изправи срещу Апоел (Тел Авив) във втория предварителен кръг на Лига Европа, отреди жребият в Нион. В първата среща домакин ще е българският тим. Мачовете ще са съответно на 18 юли в Стара Загора и на 25 юли в Израел.

Прочети повече на: http://www.sportal.bg/news.php?news=433796

Лудогорец изтегли приемлив жербий за втория предварителен кръг на Шампионска лига. Нашият първенец среща направилия дубъл в словашкия футбол „Слован” (Братислава). Отборът от Разград гостува в първия мач на 16 или 17 юли и е домакин за реванша на 23/24 юли.

Сред възможните шест за съперник бяха участниците в груповата фаза от последното издание на турнира БАТЕ (Борисов) и „Динамо” (Загреб). Хърватският тим елиминира „Лудогорец” на същия етап миналото лято, вкарвайки голове в добавеното време и на двата мача – 1:1 в Разград и 3:2 в Загреб.

Съдбата реши да не си прави шеги и когато „Динамо” беше изтеглен първи от поставените, а БАТЕ – трети, топката с името на българския тим остана недокосната. „Лудогорец” се размина и с третия сериозен тим – „Партизан” (Белград), а останалите варианти бяха „Макаби” (Тел Авив) и „Динамо” (Тбилиси).

Треньорът Ивайло Петев определя жребия като по-поносим спрямо 2012, но с уговорката, че има известни наблюдения над словашкия футбол и не бива да се допуска подценяване.

В „Левски” още помнят как сърбаха попарата в Братислава. През сезон 1997-1998 „Слован” елиминира „сините” в квалификациите на вече несъществуващия турнир КНК с 1:1 в София и 2:1 на реванша.

„Слован” е най-успешният словашки клуб, основан 1919, има двуцифрени бройки тиитли и купи на местно ниво, вкл. 8 пъти шампион и 5 пъти носител на купата на Чехословакия, а след разделянето от 1993 досега - 7 титли на своята страна. Най-голямата гордост е спечелването на КНК през 1969 с 3:2 срещу „Барселона”.

Сега „Слован” е във възход под ръководството на млад треньор. Самуел Словак, 37-годишен бивш плеймейкър и капитан на отбора, дебютира на поста като завоюва дубъл с титлата и купата тази година. Тимът е изграден главно от словаци, има чех, сърбин и по една придобивка от Аржентина, Кот д’Ивоар, Гвинея и Тринидад и Тобаго. Общата стойност на играчите е около €7,4 млн.

Новият шампионат на Словакия започва на 13 юли, седмица преди „А” група, така че двата отбора следва да са в сходна форма. До групите има още две пресявки – трети квалификационен и плейофен кръг.