Стоичков избра: ЦСКА предава Европа на „Ботев”

„Нямаме пари за турнирите, фалираме и правим ново дружество, не е задължително с чужд лиценз.”

22.06.2013 | 22:26
Стоичков избра: ЦСКА предава Европа на „Ботев”

ЦСКА заформя невиждан хаос в България и УЕФА с анонсиран фалит и отказване от участие в евротурнирите. Едва 40 часа преди жребия за първите два квалификационни кръга в Лига Европа, треньорът и от тази вечер собственик на клуба Христо Стоичков заяви, че ЦСКА е във фактически фалит, ще прави ново акционерно дружество и няма да участва в европейския турнир поради липса на средства.

На теория мястото би трябвало да заеме четвъртият в „А” група – „Ботев” (Пд), но практиката е по-сложна. БФС и останалите национални асоциации отдавна са заявили своите участници, жребият е в понеделник от 14:00, срокът за картотекиране на играчите изтича в полунощ срещу вторник, а първите срещи са на 4 юли. От „Ботев” очакваха подобно развитие и се готвят под пара, но първо трябва да получат право от евроцентралата.

Другата страна на проблема касае вътрешния шампионат, предвиден да започне на 20 юли. От ЦСКА и конкретно Стоичков не обясняват как точно ще останат в „А” група, ако обявят фалит.

Наследник на задлъжнялото под ръководството на „Титан” акционерно дружество няма как да получи законова и спортна приемственост, ако не поеме пасивите на предшественика. Досегашните собственици Иво Иванов и Димитър Борисов обявиха, че джиросват акциите на Стоичков, но въпросният подарък не освобождава нито тях, нито него от натрупаните около 30 милиона лева дългове.

Христо декларира, че няма да плаща борчове от джоба си и ЦСКА започва „на чисто”, от нулата, с ново дружество. Дори да е възможно, това предполага „Титан” да изчисти дълговете на старото АД. Иначе ще има дълги съдебни спорове с кредиторите върху марката ЦСКА и останалите активи. Без уреждане на въпроса „червените” като фалирал тим по наредба трябва да отидат при аматьорите във „В” група.

Другият вариант е покупка на готов клуб, примерно - новакът в „А” група „Нефтохимик”, смяна на името и преместване в София. Тогава в небитието отиват досегашните 65 години на „армейците”, защото новият реално ще наследи историята на отбора на бургаската рафинерия.

На този фон дребна подробност е хаосът с програмата на „А” група. При вариант ЦСКА-Нефтохимик елитната дивизия ще остане с 13 вместо 14 отбора и БФС трябва да я запълва по спешност с един от „Б” група. Освен това в първия кръг вместо домакини на „Локомотив” (Пд), „червените” ще трябва да заемат мястото на бургазлии като гости на „Литекс”.

Стоичков засега не поднася категоричен вариант. „Защо да трябва да взимаш лиценза на Нефтохимик?”, отвърна той на въпрос с чии права ще играе ЦСКА, ако фалира. Христо демонстрира надежда, че адвокатите може да уредят създаването на чисто новия клуб, но това е повече пожелание, отколкото реалност.

След първия си мач начело на „червените” – 1:1 в контрола срещу скромния „Светкавица” в Етрополе – Стоичков опита да успокои привържениците предвид актуалния шок. Треньорът и собственик заяви, че намерил свои приятели бизнесмени, които ще осигурят бюджета за нормалното функциониране на ЦСКА през новия сезон. Средства за участие в Европа обаче нямало.

Според Ицо, не може да се върви по пътя на стария клуб, защото ще продължат да потъват милиони за покриване на борчове. По-добре било да се почне „на чисто” и прозрачно.

„Работата е много сериозна, ситуацията е тежка, трагична. Има само един път – нов клуб - обобщи легендата. - Привържениците са задължени да идват на стадиона, както аз съм длъжен да ходя на работа. Забравете какво е било. Може ли да се върне това, което е било 30 години назад? Ще бъде трудно, но когато имаш ясна идея какво да правиш, резултатът няма да закъснее. И Ювентус игра във втора лига, големи отбори са минали през този период, и в Испания има такива. Историята остава, никой не може да я зачеркне. Дайте да гледаме реално и честно на нещата, които се случват около нас. Това, че една година няма да се играе в Европа, какво толкова? Но не може да свикваме да не играем - марката ЦСКА да не е в Европа, това поне аз няма да го допусна, докато съм жив. По-спокоен, по-разумен не мога да бъда. Ако са ме разбрали, добре.”