Допинг превръща европейско злато за България в бронз

Наимова спечелила 60-метровия спринт навръх 3 март с анабол, Лалова става от четвърта – трета.

11.06.2013 | 17:21
Допинг превръща европейско злато за България в бронз

Европейската титла на 60 метра в зала, с която Тезджан Наимова ни зарадва навръх националния празник, ще бъде анулирана заради употреба на допинг. В пробата, взета след спринта на 3 март в Гьотеборг, е открит анабола дростанолон.

Това е второ и последно прегрешение за 26-годишната лекоатлетка. През 2008, точно преди Олимпийските игри в Пекин, тя изгоря със забранен стимулант и отнесе 2 години санкция. Рецидивът практически ще прекрати кариерата й.

Наимова спечели европейското злато като пробяга 60 метра за 7.10 секунди. С равно време по фотофиниш втора остана Мария Ремен (Украйна), трета завърши Мириам Сумаре (Франция), а четвърта със 7.12 - Ивет Лалова. След установяването на допинга Наимова ще бъде извадена от класирането, а Лалова ще получи бронзов медал.

Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) обяви, че съобразно правилника на международната федерация спира временно състезателните права на Тезджан до окончателно изясняване на случая. В „А” и „Б” пробите, взети на 3 март, е установено наличие на „Дростанолон”, който е в списъка на забранените субстанции и методи за 2013 година на Световната антидопингова агенция (раздел С1 - Анаболни средства).

„Българска федерация лека атлетика има ясна и твърда политика за борба с допинга, която следваме от години. Съжалявам за случилото се с Тезджан и се надявам на разумно обяснение от нейна страна. Гарантирам, че всички процедури и нормативни документи ще бъдат спазени, както ще бъдат зачетени и правата на състезателката”, заяви президентът на БФЛА Добромир Карамаринов, който като шеф в европейската атлетика лично окичи златото на Наимова в Швеция.

Наимова има право в 14-дневен срок да подаде молба за изслушване пред компетентния орган. Ако бъде призната за виновна, което изглежда гарантирано предвид резултата и от двете проби, ще трябва да върне спечеления златен медал, а Лалова ще се изкачи от четвърта до бронза.