България лидер пред Бразилия в Световната лига

Треньорът Плачи хвали играта и рисков сервис, капитанът Алексиев отчита подлъгващ резултат.

10.06.2013 | 07:49
България лидер пред Бразилия в Световната лига

България оглави група „А” в Световната волейболна лига 2013, изпреварвайки Бразилия след първия кръг. Националите започнаха комерсиалния турнир с победи 3:2 и 3:0 във Франция за общо 5 точки, а големият фаворит има същия актив и изостава по геймова разлика след 3:1 и 3:2 като гост на актуалния шампион Полша. Другите конкуренти САЩ и Аржентина си размениха по 3:1.

Борбата е за челните две позиции. Аржентинците имат гарантирано място във финалната шестица като домакини, към тях в Мар дел Плата (17-21 юли) ще се присъединят по чифт отбори от групи „А” и „В” и един от по-слабата „С”.

Нашият тим почива във втория кръг, когато играят Аржентина - Бразилия и САЩ - Франция. В третия приема Аржентина (22 и 23 юни от 20:00 в Арена Армеец), после гостува в САЩ (28-29 юни) и Бразилия (5-6 юли) и завършва с домакинства на Полша във Варна (12-13 юли).

Първото място във временното класиране дойде от гаф на бразилците. Те изтърваха пълния сбор (6 точки), допускайки изравняване от 2:0 преди успех с тайбрек 15-10 във втория си мач. Вземайки два гейма, Полша си осигури 1 точка. Малко преди това България оформи своя дубъл над Франция с 3:0 (26-24, 31-29, 25-20).

Националите отразиха геймбол преди 1:0 и цели пет за 2:0. Цветан Соколов завърши с 21 точки, Тодор Скримов добави 12, капитанът Тодор Алексиев - 8. В първия мач тримата нанизаха съответно 26, 10 и 20 точки за победата с 3:2 (25-21, 14-25, 21-25, 25-22, 15-11).

Дебютиралият с летящ старт като селекционер Камило Плачи разкри след 3:0, че е поискал да се търси риск от сервис: „Стана много добър мач и за двата отбора. Нивото на игра беше възхитително в първите два гейма. Казах на моите играчи да поемат повече риск с началните удари, защото трябва да подобрят този елемент. Направиха 24 грешки, но съм доста доволен как сервираха”.

Капитанът Алексиев допълни: „Направихме по-малко грешки, отколкото в първия мач. Бяхме добри в посрещането, а това винаги е трудно срещу Франция. Трябва да призная, че резултатът не отразява напълно реалността – в първите два гейма мачът беше по-напрегнат и с несигурен изход, отколкото личи на таблото.”

Френските национали признават, че не издържали на напрежението и силната българска атака в ключовите моменти. Треньорът Лоран Тили обобщи: “Не съм толкова разочарован, колкото след първия мач. В първите два гейма и отборите играха отлично, нашият показа някои много интересни и обещаващи неща. В третия гейм моите играчи бяха изтощени. Трябва да запазим своята увереност, за да продължим да се подобряваме.”

Нашите взеха победите от Франция, но губят мениджъра Владо Николов. Бившият капитан реши да поднови състезателната си кариера като подсили българската колония в Лион. Президентът на клуба Красимир Тодоров и новият треньор (бивш на националите) Силвано Пранди дойдоха на крака за първия мач и заинтригуваха ветерана с дългосрочен договор. В Лион ще играе и либерото Теодор Салпаров, в отбора са още Данаил Михайлов и притежаващите френски паспорти Христо Тодоров и Божидар Славев.