Гриша Ганчев сондира нагласите за ЦСКА (Ловеч)

Има три изхода, най-добрият е сливане с „Литекс”, но дали привържениците ще го приемат?

07.06.2013 | 10:28
Гриша Ганчев сондира нагласите за ЦСКА (Ловеч)

ЦСКА е пред неизбежна финансова смърт и има три варианта да продължи съществуването си, алармира преговарящият да поеме издръжката на клуба Гриша Ганчев. Босът на „Литекс” смята, че заради дългове от около 35 милиона лева най-успешният футболен отбор на България няма бъдеще и е най-добре още сега да фалира, а да продължи напред с лиценза на ловешкия. Големият въпрос за Ганчев е дали привържениците на ЦСКА ще припознаят като свой червено-оранжевия хибрид.

Алтернативите на варианта ЦСКА (Ловеч) са две, твърди бизнесменът пред вестник „Тема Спорт”. Едната е да се намери спонсор, който да покрие огромните борчове. Ганчев явно не вижда себе си в такава роля. Според него по-реално е трикратният полуфиналист в евротурнирите да агонизира още малко, да загуби професионалния си статут заради финансовия крах и да отиде в аматьорските дивизии. Създателят на „Литекс” говори за започване „на чисто” от „А” окръжна група, макар че наредбата на БФС визира деградация през едно ниво, т.е. в Югозападната „В” група.

Босът прави паралел със съдбата на „Ботев” (Пловдив), който след фалита на акционерното дружество на Димитър Христолов тръгна през сезон 2010-2011 от трета дивизия, споразумявайки се с финансово закъсалия „Металик” (Сопот) да заеме мястото му в Югоизточната „В” група.

Ганчев не пропуска да дръпне и най-тънката струна за „червените” фенове, лансирайки вероятност „Ботев” (Пд) да замести ЦСКА в квалификациите за Лига Европа, ако не се извършат светкавични действия към ловешкия вариант. Това поне на този етап е спекулация, защото в момента ЦСКА е напълно изряден финансово според БФС и получи лицензи за участие в Европа и „А” група.

Позицията на Гриша Ганчев

„Хората от "Титан" ме потърсиха. Влязох в преговорите. Има едно голямо "но", защото нещата там са много сложни. Първо, трябва да е ясно - има ли широка обществена подкрепа да стане промяната. Второ, в ЦСКА хватката е мъртва. Има три варианта. Първият е до един момент клубът да съществува в този си вариант и да отиде в "А" окръжна група. Нещо като моделът "Ботев". Вторият вариант е да се намери някой богат чичко, който да поеме задълженията, които са около 35 милиона лева, натрупани в последните 20 години, и постоянно да виси по съдилища да се съди с някого в продължение на неясно колко години. Третият вариант е четирите славни букви и славната им емблема да се сложат на друг отбор и клуб с прозрачно финансово минало, с нула задължения и - да кажем, с перспективно бъдеще. Тук идва едно друго "но" - дали огромната маса привърженици на този отбор ще го припознаят като свой. Затова на мен ми е толкова трудно да взема това решение и просто ще изчакам следващите дни, за да видя какви са нагласите и реакциите не на 100 процента, но да кажем на 80 процента от привържениците на този отбор. И тогава вече може да направим крачката. Няма друг вариант. Хватката е мъртва. За да започне начисто ЦСКА, му трябва изряден клуб, на който да смени името. И привържениците да го припознаят като техния клуб. Големият проблем е, че всички ще кажат: Къде ни е славната история? Къде са титлите, финалите, полуфиналите, успехите в евротурнирите. Това е голямото "но". И най-малко аз съм човекът, който ще направи тази крачка - да им се унищожи историята. А другият вариант е да отидат там, където трябва да отидат - в "А" окръжна.

За мен акционерното дружество е мъртво. Собствениците от "Титан" са инвестирали около 60-70 милиона за годините, откакто са в клуба. Пробойните там са още от времето на Вальо Михов. И тези пари те просто са ги наливали, за да спасяват клуба и да чакат по-добри времена. Но се вижда, че колкото и да се налива в една пробита кофа, това е яма без дъно. Вариантът "Глазгоу Рейнджърс" е много назрял и сигурно трябва да се случи до месец-два (заради финансови нарушения шотландският гранд беше изпратен в четвърта дивизия миналото лято).

Най-разумното и рационалното нещо е ЦСКА да се слее с „Литекс”. Не утре, не вдругиден, а в момента. Ако аз имам обществената подкрепа и хората, които са симпатизанти на този клуб, кажат "Окей", ще направим следващата крачка. Но, ако това не се възприеме, няма смисъл да го правим. Второто нещо - не е без значение, че Ловеч ще остане без отбор в "А" група. Защото отборът трябва да започне от втора лига. Това вече е уредено. Защото там също има обществен интерес. И аз не мога да предам феновете и симпатизантите на този отбор, колкото и малко да са те. Защото и той все пак има някаква история. Малка, да, но много достойна.

Христо Стоичков е техният най-успял футболист. И ако около него няма обединение, около кого ще има?! Мястото му е там. И ще дам пример. На Бенфика - Еузебио. Ние имаме много малко символи и трябва да правим всичко възможно да ги оценяваме по достойнство. Излишно е да говоря в световен мащаб какво означава името Стоичков. Според мен той трябва да е президент на ЦСКА. Знам, че са водени разговори той да бъде треньор. По принцип той е готов да помогне и с тази кауза - да извади кестените от огъня. Защото при онази ситуация, която споменах, те няма да имат право да играят в евротурнирите, ще играе следващият отбор, който е наред.

На мен ЦСКА не ми трябва за популярност и бизнес, имам си такива. Не обичам да ходя и да се показвам по телевизията, като някои мои колеги. Аз съм човек на действията. Обичам работата да се върши. ЦСКА е армейски клуб и трябва да има армейска дисциплина. С точни и ясни правила. Финансов мониторинг отгоре и всичко да е прозрачно. Това се постига с четирима човека, не е нужно да има 120 души администрация на заплата.”