Димитров посрещна отговора на Джокович

Рикошет на големите очаквания: телевизии отсвириха централния мач още в хода на втория сет.

02.06.2013 | 00:48
Димитров посрещна отговора на Джокович

Григор Димитров не успя да повтори подвига от Мадрид и понесе репликата на световния №1 Новак Джокович – 2:6, 2:6, 3:6, в третия кръг на „Ролан Гарос”. Мачът беше определян като централен за деня, но не оправда големите очаквания и приключи за 104 минути.

Нашият талант изоставаше от началото до края, допусна цели 7 пробива от 16 възможности и направи внушителните 48 непредизвикани грешки (срещу 22 на противника). Показателите от сервис допълват картината: 0-2 аса, 2-0 двойни грешки, 57 срещу 81% спечелени точки при разигран първи, 35 срещу 57% при втори.

С 4 изстрела извън корта Димитров поднесе пробив още в първия гейм, а от грешка на мрежата и нов аут последва втори брейк за 1:4. Григор заигра силно в седмия гейм за 2:5, след което отрази два сетбола и с виртуозно изпълнение стигна до брейкпойнт, но Джокович го притисна за три поредни изстрела в мрежата и затвори сета от трета възможност за 33 минути.

Голям късмет (два пропуска на сърбина) спаси нашия от пробив при старта на втория сет, но стомната се счупи в третия гейм - брейк на нула за Новак. Григор загуби 10 поредни точки, после с двойна грешка допусна нов пробив за 1:4 и от трибуните се чуха подсвирквания.

Световните тв-гиганти Al Jazeera Sport и Eurosport един след друг отсвириха главния корт и включиха 5-ия сет между Иснър и Хаас с обяснение, че е по-интересен. Джокович затвори и втория сет с 6:2 за 31 минути, а европейската телевизия поне прехвърли предаването на мача временно към втория си канал.

В първия гейм на третия сет Григор допусна пробив на нула. Изтърва да го върне заради непредизвикани грешки. С гаф на мрежата допусна нов за 1:4 и едва след него стигна до ребрейк, сетне намали 3:4. Новак поиска медицинска помощ заради болки в дясното рамо и след нея видимо сервираше по-слабо, но Димитров не се възползва и главно от свои грешки загуби следващите два гейма, а с тях и мача.

С тази своя победа №500 в ATP Tour Джокович взе реванш за загубата на „Мастърс” в Мадрид (6:7, 7:6, 3:6) в началото на месеца, записа втори успех над Димитров тази година (2-0 сета на Мастърс в Индиан Уелс) и увеличи общия баланс на 3:1 (вкл. 2-0 на Мастърс в Шанхай 2012). Световният №1 преследва първа титла на „Ролан Гарос” – единствената от Големия шлем, която липсва в колекцията му.

Утешение за Григор е, че при 13-ото си участие на турнир от голямото каре за първи път стигна трети кръг. В първия №70 Алехандро Фая (Колумбия) се отказа заради контузен лакът след 11 гейма (6:4, 1:0), а във втория 19-годишният №324 в ранглистата Лука Пуй (Франция) не създаде грижи (6:1, 7:6, 6:1).

От подхода на Джокович световният №28 получи ценен урок. Всички водещи играчи вече излизат срещу Димитров пределно мобилизирани, а в такива случаи се вижда разлика между първите 4-5 и тези на позиции 10-30. Демонстрация направи в предния мач на същия корт шампионът Рафа Надал, който прие съвсем сериозно №29 Фабио Фонини и не спря да натиска за 7:6, 6:4, 6:4.

В студиото на британския Eurosport бившият №4 в света Грег Руседски коментира за 26-годишния италианец: „Той е шоумен, майстор на ударите, но дали е шампион - не, защото не е спечелил титли”.

Фонини е само един пример колко лесно отношението на експерти и медии минава границата от възхвала към сарказъм. Още по-фрапиращ е случаят с настоящия №9 Ришар Гаске (Франция), който победи Григор на предния турнир в Рим. Първият играч, наричан „Бейби Федерер”, набързо беше „разжалван” от мегаталнт до неудачник, след като не постигна успехите на връстника си Рафа Надал.

Димитров остава в Париж поне още ден заради мач на двойки. Битката с огромните очаквания ще продължи в „Куинс”, Лондон от 10 юни - първи подгряващ на тревна настилка за „Уимбълдън”. Григор ще е №8 в схемата, а №1 ще е Анди Мъри. Федерер и Надал избраха паралелния турнир в германския град Хале.