Националите с авторитетна победа и купа в Япония

Коварен шут на Манолев и автогол носят 2:0 над шампиона на Азия пред погледа на Котоошу.

30.05.2013 | 17:37
Националите с авторитетна победа и купа в Япония

Авторитетна победа с 2:0 като гост на азиатския шампион Япония постигнаха футболните ни национали. Сред 45-те хиляди зрители на стадиона в Нагоя беше българската сумо звезда Калоян Махлянов – Котоошу, а след мача любезните домакини наградиха нашия отбор със специална купа за победата.

Головете паднаха след статични ситуации и грешки на японците. Още в 3-та минута Станислав Манолев обърка вратаря Кавашима с коварен изстрел от фаул, а в 70-ата капитанът Хасебе засече в собствената врата центриране на Христо Златински.

В първата от три летни контроли селекционерът Любо Пенев не предприе тактически експерименти, а тества различни изпълнители в налаганата система и контраатакуващ стил. Пред вратаря Владо Стоянов започна защитна четворка от Радослав Димитров, Илия Миланов, Иван Иванов и Йордан Минев, в средата оперираха Светослав Дяков, Владо Гаджев и Георги Илиев, отдясно Манолев, а отляво и на върха се разменяха Ивелин Попов и Спас Делев.

Японците показаха желание за победа пред пълните трибуни, независимо че играят на 4 юни важна световна квалификация като домакин на Австралия (равенство гарантира класиране на Мондиал 2014). Италианският селекционер Алберто Дзакерони искаше да отработи офанзивната система 3-4-3 и за участието в Купата на конфедерациите 15-30 юни, където Япония е в група с домакина Бразилия, Италия и Мексико (в другата са Испания, Уругвай, Нигерия и Таити).

След допуснатия ранен гол домакините упражниха натиск, но нашите не позволиха чисти положения. Стоянов спаси диагонален изстрел на Кумано (27) и доста по-опасен на Кагава от границата на пеналта (31). В 33-ата минута халфът на „Манчестър Юнайтед” Кагава получи топката в пеналта, но точно преди изстрела беше париран от десния бек Димитров.

Въпреки ограниченото притежание на топката, България отвърна с две опасности - в 21-ата минута Минев с шут от ъгъла на пеналта към сглобката на гредите предизвика избиване в корнер. Секунди преди почивката Дяков беше близо да изненада домакините с триково отиграване след корнер. Минути по-рано Илия Миланов трябваше да напусне поради контузия и в 40-ата минута влезе дебютантът Александър Александров от „Черно море”.

Япония направи 4 смени накуп и се хвърли напред с началото на втората част. Централните защитници Александров и Иванов блокираха опити за изстрели на Кагава от 6-7 метра, а между тези ситуации в 57-ата минута се стигна до две разбърквания в нашия пеналт, но изстрелите не стигнаха до вратата.

Любо Пенев не показа никакво притеснение и направи корекции изключително пост за пост, вкарвайки по-свежи играчи. В 55-ата Златински замени Гаджев. В 59-ата Делев, току-що затруднил вратаря с изстрел от близо 30 метра, отстъпи място на Илиян Мицански. В 65-68 Георги Миланов смени Попов, а Стефан Велев – Илиев. Така се стигна до автогола, а спечелилият фаула за центрирането Манолев отстъпи място на 19-годишния дебютант Йордан Христов от „Ботев” (Пд).

До края българите позволиха само 2-3 опасности. В 75-ата минута след два блокирани изстрела в пеналта последва центриране и Хавенар от 4 метра с глава не уцели вратата. В добавеното време Стоянов изби изстрел от границата на пеналта, а гол на Нагатомо беше непризнат поради засада. Нашите завършиха в намален състав, защото Димитров напусна с контузия, а Любо Пенев вече бе извършил договорените с домакините шест смени.

Любо Пенев коментира: „Япония игра много добре, но ние реализирахме своите шансове. Планирахме да се възползваме от грешките на противника, знаехме къде са слабите страни и атакувахме там. Искахме да контролираме средата на терена и да създаваме положения. Хубаво е, че успяхме да вкараме два гола”.

На 4 юни от 17:00 наше време националите гостуват на Казахстан, а през август имат последна проверка в Македония преди есенния завършек на световните квалификации – на 6 семпетври в Италия, 10 септември в Малта, 11-15 октомври гост на Армения и домакин на Чехия. Преди това в нашата група има три мача: на 7 юни Армения – Малта и Чехия – Италия и на 11 юни Дания – Армения.