Мачът в чест на Стилиян събра 6-цифрена сума за болни деца

„Българи губят битката заради забавяне от липса на пари и аз ще променя това”, обяви Петров.

26.05.2013 | 19:48
Мачът в чест на Стилиян събра 6-цифрена сума за болни деца

Благотворителният мач в чест на Стилиян Петров между легенди на България и „Астън Вила” събра 6-цифрена сума за нуждаещи се от лечение наши деца. Въпреки невъзможното по здравословни причини присъствие на патрона и независимо от дъжда, близо десет хиляди зрители посетиха Националния стадион „Васил Левски”. При билети от 10 лева приходите ще са около 100 000 лева, а след последния съдийски сигнал Петров анонсира лично дарение 10 000 паунда.

Организаторите (БФС, Спортното министерство, Столична община и БНТ) обявиха, че събраната сума ще отиде за Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”. Идеята за мача дойде от Асоциацията на бившите играчи на „Астън Вила”, която участва активно в много благородни инициативи чрез отбора на ветераните.

За нашия звезден тим играха повечето герои от Мондиал 1994 плюс другите двама лидери от генерацията на Стилиян – Димитър Бербатов и Мартин Петров. Като единствени активни футболисти последните двама резонно бяха най-добри на терена. Мартин влезе в 10-ата минута вместо Христо Стоичков, вкара първия гол в 23-ата и асистира за останалите три - Бербатов (51, 71) и Петър Михтарски (75). Попаденията за гостите реализира Мартин Карадърс (31 и 70).

Борислав Михайлов изгледа мача от ложата, току-що завърнал се от финала в Шампионска лига „Байерн” - „Борусия” (Дортмунд) 2:1 и заседание на УЕФА в Лондон. „Хубава инициатива, въпреки лошото време дойдоха доста хора, което показва, че българите вече узряват за подобни мероприятия, заяви президентът на БФС.

Заради режима по лечението от остра левкемия Стилиян проследи събитието по телевизията и заяви, че е трогнат: „Благодаря на всички хора, отделили време и средства да бъдат на стадиона и да подкрепят една невероятна кауза, която ще помогне на българските деца да получат по-качествено лечение. Благодаря и на участниците в мача. Исках много да присъствам и съжалявам, че не можах, но нямам разрешение от лекарите. Това, което видях, изпълни сърцето ми с невероятна наслада и сълзи в очите. Само болните и техните близки знаят през какво се минава - това е истински ад. Аз съм минал през много трудности и си представям какво им е на децата. Моето лечение беше на час и половина от дома и беше много тежко, затова си представям колко трудно е на болните и близките им. Чета, че доста хора излизат извън България да се лекуват. Такава диагноза изисква бърза реакция, а мнозина губят битката, защото чакат събиране на пари. Аз ще се постарая да променя това с фондацията, която започвам. Това е една нова страница в моя живот и се надявам да направя разликата. Хората, които видях на стадиона, ми дават увереност, че това може да се случи. Винаги съм се питал защо нещо такова (въпросното заболяване) трябва да обедини хората, но казват, че всичко върви ръка за ръка и вярвам, че българският народ ще бъде обединен в опитите да помогне за тази кауза.”

Петров признава, че още преди година е разбрал за принудителния край на футболната си кариера. „Много трудно решение за мен. В началото се надявах да се върна терена, но още след първите три месеца лечение докторите ми казаха, че няма да мога да продължа с футбола. Тежко е, но това ми дава възможност да бъда по-близо до семейството и да се събуждам с усмивка. Астън Вила ми предложи треньорска работа и аз избах това, с което мисля, че мога най-много да помогна.”

Стилиян специално благодари на тарана на „Фулъм”, че през цялата година намирал време да се обажда по телефона и да посещава болницата. Митко Бербатов отвърна: „Урокът е, че винаги трябва да се подкрепяме, независимо кой какъв е. Ако го правим както днес, нещата ще вървят към добро. Бат Стан, надявам се да сме те зарадвали, но най-важното е, че ти си един боец и ще продължаваш да се бориш”.

Освен че уважиха събитието, нашите футболни икони отправиха пожелания към Петров. Христо Стоичков заяви: „В този момент няма легенди, има една кауза. Стилиян показа и доказа, че е истински българин. Той пожела да сме едно семейство и ние трябва да го изпълним. Каквото и да му кажем, той знае, че българинът никога няма да го изостави”. Красимир Балъков допълни: Пожелавам му успех, всички българи сме с него, стискаме му палци да победи тази болест и колкото се може по-бързо да се върне при нас.”

Селекционерът на звездния тим Димитър Пенев не спести критика към организаторите: „Англичаните имат традиции, докато тук организаторите малко закъсняха. Касите два дни преди днешния бяха затворени. Стилиян вече се подобрява, успех му желая на треньорското поприще и съм сигурен, че ще успее, защото е минал и учил от много треньори, ще е бъде достоен наследник в професията на мен и колегата Димитър Димитров. Помощникът на Пенев за този мач Херо допълни: „Имах щастието да бъда първия треньор на Стилиян в националния отбор. Изключителен професионалист и изключителен човек с огромно сърце, желая му воля и кураж”.

Сегашният национален селекционер Любо Пенев не само игра в мача, а доведе на стадиона и избраниците си. Отборът заминава утре сутрин за две контроли като гост на Япония (30 май, 13:20, БНТ) и Казахстан (4 юни).