Стилиян прие роля в „Астън Вила”, започва курсове

„За мен е важно постът асистент да не е по сантиментални причини, а заради познанията ми”, изтъква Петров.

22.05.2013 | 22:02
Стилиян прие роля в „Астън Вила”, започва курсове

Стилиян Петров прие предложението за работа с подрастващите в „Астън Вила” и спешно започва треньорски курсове. Легендарният вече бивш футболист става асистент на Гордън Кауънс, който е треньор по развитието в детско-юношеската школа и ръководи отбора до 21 години.

Идеята за пост в академията беше лансирана от мениджъра на първия тим Пол Ламбърт в края на март. Този месец Стилиян обяви края на състезателната си кариера във връзка с лечението от остра левкемия. Изпратен като герой в последните два мача от сезона, сега приема с радост шанса да остане активно свързан с „Астън Вила”.

„Много съм развълнуван от това ново предизвикателство и бих желал да благодаря на клуба и мениджъра Пол Ламбърт, че ми дават възможност да продължа връзката си с Вила, която винаги съм приемал като привилегия - коментира Петров, който ще навърши 34 години на 5 юли. - В идните месеци ще се обучавам за треньорски лицензи и очаквам с огромно нетърпение да заработя с Гордън Кауънс, когото познавам и уважавам, истинска легенда на Вила. Надявам се, че ще мога да подпомагам Гордън чрез своя опит в играта и ще мога да помогна на младите момчета да напредват, да станат по-добри като играчи и личности. Има важни качества, към които винаги сме се придържали в клуба и ние ще продължим да го правим. Както споменах няколко пъти наскоро, клубът е невероятен към мен - от феновете до председателя Ренди Лърнър, изпълнителния директор Пол Фокнър, мениджъра и играчите, както и персонала на базата Бодимур и стадион Вила Парк. Главното за мен обаче е, че получавам тази роля не по сантиментални причини, а защото имам с какво да допринеса и наистина искам да правя това.

Стилиян декларира огромна благодарност за паметното изпращане в последния кръг от сезона - 2:2 като гост на изпадналия от елита актуален носител на Купата на Англия „Уигън”. Феновете от Бирмингам сложиха маски с лика на Стилиян и развяваха български трибагреници в обявения от тях „Ден на Стан Петров”. Нашият изкара мача на резервната скамейка, а после – съпроводен от своя приятел Ламбърт - получи аплодисменти и от домакинската публика.

„Мениджърът ми позволи да седна на пейката в неделя в Уигън, за да получа някаква представа от треньорска и мениджърска гледна точка. Пътувах с отбора и можех да видя отблизо подготовката и много елементи по време на играта – допълва Стан. - Очаквам с нетърпение да предам някои от моите познания и да продължавам да се уча, израствайки в новата роля. Всеки знае, че феновете на Вила бяха великолепни към мен през цялото време и затова още веднъж поднасям голяма и истинска благодарност към всички. Искам да използвам възможността да благодаря също и на феновете на Уигън. Бях шокиран от невероятната им реакция, когато напусках терена след мача. Всички станаха и аплодираха. Това беше много мощно доказателство колко обединен може да е футболът. Така че благодаря на привържениците на Уигън и на клуба, че направиха деня още по-специален за мен. Накрая, благодаря на футболните фенове навсякъде, защото знам колко привърженици на толкова много клубове в много страни ме приеха в сърцата си и стояха до мен по време на моето заболяване. Надявам се моята благодарност да проличи от това, което възнамерявам да върна на играта с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичките си способности.”

Мениджърът Пол Ламбърт няма съмнения, че в дует Кауънс и Петров ще подготвят талантите за интегриране в първия отбор. „Радвам се, че Стилиян ще асистира Гордън от новия сезон и освен това, което предложи на клуба със забележителната си кариера като играч, може да допринесе още много за години напред чрез това, което ще предаде на младите момчета – коментира шотландецът. - Имах тази идея в главата си, говорих с Ренди и Пол и всички сме много доволни, че Стилиян приел тази роля. Той има много какво да предложи, преди всичко заради човешките си качества. Винаги е бил един от най-отдадените и посветени хора, винаги се е стремял към успеха. Беше капитан на голям клуб и на националния си отбор, България, така че знанията му са на най-високо ниво. Сцените в неделя след последния мач за сезона в Уигън и тези след последното ни домакинство срещу Челси подчертават колко дълбока е връзката между Стилиян и този клуб. Тя е разтърсваща и е измерение за човека. Неговите качества ще влязат в добра практическа употреба сега и той ще играе ключова роля във Вила, това е сигурно. "

Стилиян е патрон на мач между сборен отбор на наши футболни звезди и ветераните на „Астън Вила” в неделя (26 май, 15:00) на стадион „Васил Левски”. Приходите ще отидат за лечение на болни от левкемия български деца.