„Левски” улови дивото - измъкна титлата от „Лудогорец”

Батков обещава договор на Митов, никой не вярва „Славия” да развали празника на „Герена”.

19.05.2013 | 01:51
„Левски” улови дивото - измъкна титлата от „Лудогорец”

С щастлив рикошет в добавено време „Левски” повали шампиона „Лудогорец” 1:0 и реално измъкна титлата. „Сините” вече водят класирането с точка аванс (67-66) и трябва да спечелят един мач в оставащите два кръга – домакини на „Славия” (плюс 3:0 служебно над отказалия да доиграе първенството Етър).

Обяснимо, никой не вярва „100-годишната дама” да направи поразия на стадион „Георги Аспарухов” в последния кръг на 25 май. Треньорът на новия лидер Николай Митов заяви, че очаква съпротива от „белите”, но „Левски” няма да изпусне питомното. Колегата му от „Лудогорец” Ивайло Петев, запитан дали „Славия” може да попречи на „сините”, отвърна: „Не, защото живеем в България”.

Като един оркестър „Левски” влезе в тон с вярващите 15 хиляди свои привърженици и преследва победата до последния миг. Чудото стана във втората минута отвъд редовното време. Станислав Ангелов шутира отчаяно от 20-ина метра и чрез крака на Бургзорг топката излъга стабилния вратар Владо Стоянов.

Устройваният от равенство „Лудогорец” проведе по-опасни атаки в постния и нервен мач, а след почивката опропасти 3-4 отлични ситуации. Грешник №1 стана бразилският нападател Кишада, който два пъти сбърка сам срещу вратаря Илиев (53 и 73 мин). „Сините” усетиха късмета, тръгнаха по-смело и създадоха две добри ситуации, при които изстрели отблизо на Карвальо (76-77 мин) бяха спасени от Стоянов. В 85-ата опитният словашки защитник на гостите Гулдан получи втори жълт и червен картон, а развръзката дойде сякаш от нищото.

„Левски” беше пред прага на четвърта година без трофей, след като загуби от „Берое” финала за Купа България. Горчивината от сряда превърна този успех в дваж по-сладък.

Клубният бос Тодор Батков заяви, че издигнатият по спешност от помощник в старши треньор Николай Митов ще получи постоянен договор. В същото време несериозно отсече, че очертаващата се 27-а титла на „Левски” е честна, за разлика от 10 на рекордьора с 31 ЦСКА. „Невероятно съм щастлив. Има Господ и той обича Левски. Отборът показа героизъм, мъжество, воля за победа - за 72 часа изиграхме два тежки мача. Влизаме в юбилейна година, ставаме шампиони, остава ни един мач със Славия. Не мога да опиша щастието си след три безплодни години. Аз не крада държавата, не съм монополист. Когато мъжете плачат, се случват големи неща. Повече от ясно е, че Николай Митов е новият стар старши треньор на Левски. Ще привлечем един-двама нови играчи. На публиката мога само да кажа: Обичам ви, без вас Левски няма да е Левски, вие сте 12-и, 13-и, 14-и играч. Това е честна, заслужена титла. Не говоря за ония с 31, от които 10 служебно - с помощта на политбюро.”

Митов, който замести Илиан Илиев и събуди хъса на отбора, изрази известно съмнение в обещанието на Батков: „С воля, дух и характер взехме важна победа, направихме голяма крачка към титлата. Спечели отборът, който повече желаеше победата. Късметът отива при силния. Няма умора - когато футболистите и нашата велика публика сме заедно, ние сме непобедими. За договор ще коментирам, само когато стане факт и сложа парафа, другото... Като подпиша, тогава ми задавайте въпроси. В момента аз съм до юни. Не искам да правя планове за бъдещето, има още един мач. Няма да се вържем, ако някой се правят на умрели лисици. Когато вдигнем купата, тогава ще празнуваме”.

Оперативният началник Иво Тонев не гарантира поста на Митов и изрази съжаление за бившия си клуб „Локомотив” (Сф), който с поредна загуба се плъзга към „Б” група: „Успехът е резултат най-вече на много труд. Обещах да победим, да станем шампиони още след 0:0 с Монтана. 27 е добро число. Тази ще е първата от поредица титли. Не искам да говоря за тези неща (Митов), сега всички сме под емоция. Не трябва да забравяме заслугите на Илиан Илиев. Дай Боже да спечелим титлата, ще го поканя да празнуваме. В Локомотив има хора, които не заслужават това, но сега ме интересува Левски”.

Директорът на „Лудогорец” Ангел Петричев, който според Тонев е случайно попаднал във футбола, изключи треньорска смяна: „Не се поддаваме на емоции, Ивайло Петев е един треньор, на който сме заложили в дългосрочен план. Ние сме проект, който е предвиден дългосрочно. Имахме пълното право да станем шампиони, гледайте колко положения имахме, но за съжаление, когато не ги вкараш..”

Петев допълва: „Подарихме победата на Левски като пропуснахме три чисти положения, но след като не вкараш, не я заслужаваш. Голът е изключително нелеп. Имахме достатъчно добри ситуации и нямахме право да ги изпускаме, трябваше да отбележим поне една. Няма играчи, които да са ме разочаровали, бориха се мъжки. Малко класа ни липсваше, може би и напрежението беше вповече, но всичко е свършило. Напрежението не е породено от публиката на Левски, истинско удоволствие е да играеш пред такава публика”.

В 29-ия кръг на 22 май от 18:00 „Лудогорец” приема борещия се за трето място „Ботев” (Пд), а в последния на 25 май от 18:00 е гост на изпадналия „Монтана”.