Григор издуха Багдатис, ред е на световния №9

Димитров оформи хеттрик над кипъреца, сега идва трудното срещу силния французин Гаске.

12.05.2013 | 18:58
Григор издуха Багдатис, ред е на световния №9

Григор Димитров стартира с убедителна победа дебютното си участие на турнира от сериите „Мастърс” в Рим. Нашата тенис звезда отвя световния №38 Маркос Багдатис 6:3, 6:4 за малко повече от час. Оттук започва трудното – съперник във втория кръг ще е №9 Ришар Гаске (Франция), срещу когото нашият има три загуби от три мача.

С днешния успех Григор оформи хеттрик срещу 27-годишния кипърец в три срещи от януари насам (полуфинал в Бризбейн, четвъртфинал в Ротердам). Същевременно побеждава Маркос за втори път на клей след Мюнхен 2011 и вече общият баланс от всичките им пет двубоя е 4-1.

Димитров веднага започна да натиска сервиса на Багдатис и пропусна един брейкпойнт при 2:1, но скоро стигна до двоен и от раз проби за 4:2. При своя начален удар хасковлията нямаше никакви грижи, вкарваше 77% първи и печелеше 90% от него. Така рутинно затвори първия сет с 6:3 за 31 минути.

Единствените трудности пред Григор дойдоха в два гейма от втория сет, когато трябваше да отразява по чифт точки за пробив и се справи перфектно. След като се измъкна в четвъртия за 2:2, нанесе решаващия удар в седмия гейм като стигна до троен брейкпойнт и реализира третия шанс за 4:3.

Сервирайки за мача при 5:4, Григор с двойна грешка предостави двоен брейкпойнт, но спечели следващите четири точки и приключи всичко за 67 минути.

Следващият съперник Гаске очаквано победи американеца Сам Куери с 6:2, 7:6 (10-8) като осъществи два пробива от 4 възможности и отрази 3 от 3. Мачът от втория кръг трябва да се играе във вторник, а утре сутрин ще излезе актуализираната световна ранглиста, в която се очаква Димитров да запише ново рекордно изкачване до №26.

В понеделник участието си в дамската схема започва Цветана Пиронкова. Освен че бележи спад в резултатите и ранглистата, настоящата №52 извади много неприятен жребий. Тя стартира бившата първа и сегашна №18 Йелена Янкович (Сърбия), а оттам по трасето са №10 Каролин Вожняцки (Дания) и №5 На Ли (Китай).

Пиронкова има 4 мача и 4 загуби срещу Янкович, освен това неизменно отпада на старта в последните четири издания на турнира. Представи се силно в Рим само при дебюта си през 2008, достигайки четвъртфинал.