Високи препятствия за Димитров и Пиронкова в Рим

Непобеждавани французи по трасето на хасковлията при трети успех за 5 месеца срещу Багдатис.

11.05.2013 | 17:55
Високи препятствия за Димитров и Пиронкова в Рим

Григор Димитров отново изтегли тежък жребий за турнир от сериите „Мастърс”. Първи кръг в Рим (12-19 май) срещу световния №38 Маркос Багдатис (Кипър) е като детска игра спрямо евентуалните следващи препятствия - №9 Ришар Гаске и №8 Жо-Вилфрид Цонга. Нашият има по три загуби от три мача срещу двамата французи. За четвъртфинал трасето се пресича с това на великия Роджър Федерер.

Късметът не споходи и най-добрата ни тенисистка. Пътят на Цветана Пиронкова се пресича с две бивши №1 в света и настоящата №5. Актуалната 52-ра в ранглистата стартира срещу достигалата върха през 2008 и сега №18 Йелена Янкович (Сърбия), после по трасето са №10 Каролин Вожняцки (Дания) и На Ли (Китай).

Три елитни тенисистки разпределиха на случаен принцип мъжката схема. Номерът, съответстващ на Димитров, беше изтеглен за съперник на Багдатис от втората ракета на Италия Роберта Винчи (кадър - в галерия).

За Григор участието на турнира в Рим е дебютно. Сблъсъкът с 27-годишния кипърец ще е трети през 2013 след две трисетови победи за българина върху хардкорт - на полуфинал в Бризбейн и четвъртфинал в Ротердам. На „Уимбълдън” 2012 Маркос спечели чрез отказване във втория сет, а през 2011 при единствената среща върху клей - на осминафинал в Мюнхен, нашият надделя с 3:6, 7:6, 6:2.

Добрата новина е, че от мача им през февруари в Холандия Багдатис демонстрира слаба форма със серия загуби в първи кръг на 4 турнира. В изминалите четири от сериите „Мастърс” Маркос игра само на един - в Индиан Уелс.

Евентуалният втори съперник на Димитров – Гаске, стартира срещу американеца Сам Куери. Следващият по трасето – Цонга, като осми поставен започва директно от втори кръг срещу победителя от Йежи Янович (Полша) и квалификант.

Другите фаворити в тази половина на схемата са Федерер, Анди Мъри и Хуан Мартин Дел Потро. В другата попаднаха №1 Новак Джокович и шампионът от миналата година Рафа Надал.

Историята в турнира и статистиката срещу съперничките не е в полза на Пиронкова. Цвети има по 4 мача и 4 загуби срещу Янкович (последно на клей в Щутгарт 2010) и Вожняцки (последно на полуфинал в Турнира на шампионките София 2012). Единствено положителен е балансът с Ли, 2-0 победи.

Последните четири години пловдивчанката отпада на старта в Рим. Миналата претърпя тежко поражение от Ваня Кинг (САЩ) с 0:6, 1:6. Единственото успешно представяне е при дебюта й през 2008 - четвъртфинал.

Шампион от 2012 е световната №2 Мария Шарапова, в Рим ще участва и №1 Серина Уилямс. Преди това двете играят утре финал на турнира в Мадрид.