Поощрения за Григор от Федерер и Вавринка

Двамата швейцарци хвалят българина и японеца Нишикори като лица на новата вълна в тениса.

10.05.2013 | 15:49
Поощрения за Григор от Федерер и Вавринка

Швейцарците Станислас Вавринка и Роджър Федерер поднасят суперлативи за Григор Димитров и новата вълна тенисисти. В трисетови осминафинали на мадридския „Мастърс” световният №15 обърна българина, а най-успешният играч за всички времена загуби от японеца Кей Нишикори.

Димитров и Нишикори са две от най-ярките изгряващи звезди. Три дни преди 22-я си рожден ден хасковлията ще се изкачи с две позиции до №26 в ранглистата, а 23-годишният японец ще прогресира над сегашната си 16-а. Другите лица на новата генерация, 22-годишните Милош Раонич (Канада, №14) и Йежи Янович (Полша, №24), отпаднаха във втория кръг на турнира.

След победата с 3:6, 6:4, 6:1 Вавринка отправи комплименти и съвет към Димитров: „Щастлив съм, защото беше труден мач. Григор е страхотен играч, тежък противник. В началото изцяло диктуваше играта, аз трябваше да намеря промяна - станах по-агресивен и това беше важно. Григор вече е страхотен играч, ще бъде бъдещето на тениса. Вълнуващ играч, може да прави всичко на корта. Трябва да продължи да работи усърдно, да поддържа готовност през цялата година и ще стигне високо”.

Димитров обясни загубата с неоптимална кондиция от тежката битка срещу Новак Джокович, болки в тялото и ескалираща умора след 6:3 в първия сет. После написа във Facebook: „Добра седмица, гледам напред към Рим! Благодаря на всички привърженици! Едни от най-добрите изобщо”.

Точно публиката стана катализатор за обрата, мотивирайки Вавринка. Във втория сет при 3:3 Григор седем пъти стигна до дюс и веднъж до брейкпойнт, а Стан два пъти призова съдията да направи забележка на зрителите за реакции при разигравания. Получавайки два отказа, той изля гнева си на корта, измъкна гейма и проби за 6:4, а в третия сет даде само един гейм.

Защитаващият титлата в Мадрид Федерер загуби от Нишикори с 4:6, 6:1, 2:6 и така ще отстъпи втората позиция в ранглистата на Анди Мъри. Носителят на 17 титли от Големия шлем похвали изгряващите младежи, визирайки най-вече изявите на Нишикори и Димитров в Мадрид: „Опитът от миналия сезон им помогна и трябваше да се очаква, че те ще направят някакъв пробив тази година. Това е хубаво. Според мен е вълнуващо и добре за играта, че не толкова известни и млади момчета побеждават водещите играчи. Означава, че си вярват. Надявам се, че ще ще виждаме повече от това в бъдеще”.

Този е и единственият коментар на 31-годишния ас за новата вълна, въпреки твърдения, че поздравил „Бейби Федерер” за успеха над Джокович чрез Twitter (той не ползва тази мрежа). Роджър изигра първия си турнир на клей през сезона и ще търси първата си титла за година на Internazionali BNL d’Italia в Рим (12-19 май).

Димитров също засегна темата за новата вълна: „Всеки от нас, по-младите, иска да пробие в челните 10, но това не се случва за една нощ. Виждате, че получаваме крампове от втория кръг на турнирите. Всеки има шанс да влезе в топ 10 - с правилно мислене и работа всичко е възможно, просто изисква време. Големите очаквания, специално към младите играчи, са допълнително напрежение и колкото по-бързо се справим с това, толкова по-добре”.