„Борусия” освободи Мадрид от агонията и Моуриньо

Треньорът и „Реал” получиха повод за раздяла, „Челси” очаква втори период със Специалния.

01.05.2013 | 13:14
„Борусия” освободи Мадрид от агонията и Моуриньо

Обещаните от Жозе Моуриньо страдания на „Борусия” в Мадрид завършиха сладко за германския отбор и с болезнена агония за „Реал”. В полуфинала-реванш от Шампионска лига късни голове за 2:0 (Бензема 83, Рамос 88) докараха 8-минутна истерия на стадион „Сантяго Бернабеу” в безуспешно търсене на нужния трети.

С общ резултат 4:3 тимът от Дортмунд се класира за своя втори финал, след спечелването на трофея през 1997. „Борусия” отмъсти на „Реал” за детронацията в полуфинал 1998, но успоредно освобождава Мадрид от напрегнатия 3-годишен брак с Моуриньо. Жозе намекна за разтрогване на договора и завръщане в „Челси” през лятото.

50-годишният португалец вече има сериозен повод да абдикира от „Реал”. Ако загубата на титлата в полза на „Барселона” не е нещо извънредно, третото поредно отпадане на полуфинал в ШЛ (2011 от Барса, 2012 от Байерн) е тежък удар.

Неуспехи в европейския турнир (два загубени полуфинала, един осминафинал) скъсаха и 3-годишната първа връзка на Жозе с „Челси”. От юни 2004 самообявилият се като Специалния спечели две шампионски титли и още 4 трофея, но беше освободен от боса Роман Абрамович през септември 2007 след домакинско 1:1 с норвежкия „Розенборг” в групите на ШЛ.

Моуриньо иска да напусне мадридския кораб като капитан, а не като плъх. Затова обеща съвместно решение с клубния бос след края на сезона, но и показа накъде го води сърцето: „Искам да работя там, където ме обичат. Имам контракт с Реал, но по-важно е уважението ми към клуба и президента. Затова искам да завършим сезона като спечелим финала за Купата на Испания и завършим втори в първенството. След това ще седна с г-н Флорентино Перес - моят президент, моят приятел, и ще решим кое е най-добро. Знам, че в Англия съм обичан от феновете и от медиите, които ме третират честно - критикуват и хвалят, когато има защо. Знам също, че съм обичан от някои клубове, специално от един. В Испания ситуацията е по-различна, тук доста хора ме мразят.”

Щастливи от предстоящата раздяла ще са и някои тартори в отбора като Икер Касиляс, който от капитан залепна за пейката и призна за влошени отношения с треньора. Иначе в реванша с „Борусия” вратарят вложи много емоции край терена, а играчите дадоха максимума, но решаващи се оказаха три пропуска от 100-процентови ситуации в първите 15 минути. След почивката гостите опропастиха отлични контри, за да се стигне до френетичен край.

Кристиано Роналдо отказа да коментира бъдещето на своя сънародник Моуриньо и допълни: „Чувствам се добре в Мадрид, имам още две години договор, тъжни сме, но ще гоним трофея през новия сезон”. Според 28-годишния ас и капитана Серхио Рамос фатални са не пропуските в реванша, а слабата игра за 1:4 в първия мач.

Моуриньо претендира за спестен фаул с червен картон пред пеналта на „Борусия” в самия край: „Можехме да спечелим, имахме шансове в началото и показахме, че сме отбор с характер и желание, но не забравям първия мач, когато бяхме много зле. Разочарован съм от един от любимите ми рефери. Имаше червен за игра с ръка на Матс Хумелс и Хауърд Уеб видя ситуацията, но в този момент на терена нямаше съдия, а човек, който знаеше, че с един картон би лишил Хумелс от участие във финала”.

Треньорът на „Борусия” Юрген Клоп контрира, че Рамос бил за седем картона заради постоянни удари срещу Роберт Левандовски. Той нарече полския таран свръхчовек, защото сдържал нервите си при всички провокации.

„Борусия” очаква за финала на 25 май в Лондон победителя от полуфинала-реванш „Барселона” – „Байерн” тази вечер (0:4 в първия мач). Клоп харесва статута на аутсайдер: „Финалът на Уембли ще е един от най-великите моменти за всички в отбора и ние не искаме да бъдем туристи. Не ме е грижа с кого ще играем. Знаем, че не сме фаворит. Всеки обаче ще види, че не се задоволяваме с участие във финала, искаме да спечелим трофея”.