„Байерн” громи с 4, „Барса” оспорва 3

Меси и компания обещават боен реванш, проблем за Хайнкес са 6-има висящи с картони.

24.04.2013 | 09:57
„Байерн” громи с 4, „Барса” оспорва 3

„Байерн” прегази „Барселона” с 4:0 в първи полуфинал от Шампионската лига. Резултатът в Мюнхен можеше да е двойно по-голям и испанците го възприемат заслужен, обаче посочват съдийски грешки при първите три гола (Мюлер 25, Гомес 49, Робен 73, Мюлер 82).

На терена от „Барса” оспорваха, но при категоричната цифрова и игрова разлика признават чуждото превъзходство и спестяват оправдания. Испанските медии обаче се хващат за реакциите на играчите в отделните ситуации и изтъкват аргументите за нередовни попадения (кадрите – в галерия).

Данте надскача, но и блокира с ръце Алвеш, асистирайки към Томас Мюлер за 1:0. После Мюлер се извиси чисто над Алвеш и свали към Марио Гомес, който от тънка засада направи 2:0. За третия Мюлер постави подобие на баскетболен заслон срещу Алба, помагайки на Ариен Робен да стреля свободно от малък ъгъл. Гостите спориха бурно с унгарския рефер Виктор Касай и според записите Алба е побутнат, не само блокиран.

В Испания все пак отчитат, че „Барса” можеше да пострада и по-тежко. Освен че „Байерн” пропусна 5-6 чисти голови положения, имаше известни поводи за дузпи при отклоняване на топката с ръце от Санчес и Пике преди почивката. Накрая Алба получи само жълт за хвърлена топка в лицето на Робен, но и този картон го изважда от ответния мач на 1 май.

Лео Меси и компания признават, че са в сложна, почти невъзможна ситуация да заличат 4 гола пасив, но обещават боен реванш. Баварците вече имат решение: с дълбока преса и строга дисциплина избутаха „Барса” да разиграва около центъра, буквално не позволиха на Меси да мръдне - той направи едва 47 паса и получи топката в пеналта само веднъж.

Лео отрече да е играл невъзстановен от мускулно разтежение: „Контузията е отшумяла, чувствах се добре, просто Байерн превъзхождаше, особено физически. Пасивът е голям, но ще опитаме да го преодолеем”. Дани Алвеш допълни: „Защо да не вкараме 4 гола, както те го сториха. Не сме си казали последната дума”.

Помощник-треньорът Жорди Роура заяви: „Поздравления за Байерн. Те са много атлетичен тим, висок и силен. Играха страхотно, а ние им оставяхме прекалено много пространства, не ни достигна физика и свежест да спорим с тях”.

Капитанът на баварците Филип Лам не е изненадан: „Известно е, че Барселона има проблеми във въздуха, а ние имаме потенциал да бием всеки. Дефанзивно играхме почти перфектно, това беше ключът към успеха”. Робен допълва: „Борихме се за всеки метър, не им оставихме пространства и те стигнаха само до едно-две положения”.

Треньорът на „Байерн” Юп Хайнкес отдава успеха на тактическа дисциплина, особено в защитен план, взаимопомощ между играчите, воля и глад за трофея след загубения с дузпи финал насред Мюнхен миналото лято и още един в Мадрид 2010.

Хайнкес предупреждава, че остават 90 много трудни минути. Големият въпрос е дали да запази от участие в реванша ключови играчи, които ще пропуснат евентуалния финал при следващ картон. Таранът Манджукич изтърпя наказание, но „висят” Филип Лам, Данте, Луис Густаво плюс получилите жълти снощи Мартинес, Швайнщайгер и Гомес. Алтернатива на ключовата двойка халфове Мартинес – Швейнщайгер са Луис Густаво и украинският ветеран Тимошчук.

Никой отбор не е обръщал пасив 0:4 в елиминациите на ШЛ. За „Барса” е изравнена най-тежка загуба в евротурнирите (след финала за КЕШ 1994 от Милан и домакинска от Динамо Киев в групите на ШЛ 1997).

Паралелно „Байерн” нанесе удар и на „Борусия” преди другия полуфинал от двойния германо-испански сблъсък, днес в Дортмунд срещу мадридския „Реал”. Вече отнел шампионската титла, „Байерн” задига и офанзивния ас Марио Гьотце от 1 юли. Баварците задействат клауза в договора на 20-годишния халф с фиксирана трансферна цена €37 млн., а той ще прибира по 10-12 млн. годишно. Клубният шеф на „Борусия” Вацке и треньорът Юрген Клоп са безкрайно разочаровани, че новината излязла в най-лошия възможен момент. От „Байерн” се оправдаха, че искали да я пуснат чак в четвъртък, но изтекла преждевременно от друг източник.