Атлетът с протезите арестуван за убийство на любимата

Близки до двойката изтъкват щастлива връзка в подкрепа на версията за нелепа случайност.

14.02.2013 | 11:57
Атлетът с протезите арестуван за убийство на любимата

Оскар Писториус, символът на спортистите с увреждания, е арестуван за убийство на приятелката си в нощта срещу празника на влюбените Свети Валентин. 26-годишният лекоатлет от Южна Африка застрелял 30-годишната Рива Стеенкамп в дома им в Претория тази сутрин между 4 и 5 часа.

Полицията не назовава имена, но информира, че куршуми в главата и горната част на тялото са предизвикали моментална смърт. От местопрестъплението е иззет пистолет с калибър 9 мм. Медиите спекулират, че Писториус е застрелял любимата случайно, вземайки я за крадец. В подкрепа на тази версия се цитират мнения на близки, определящи като отлични отношенията между двамата партньори.

От кратки съобщения на работещата като модел Стеенкамп в социалните мрежи личало, че тя очаквала с нетърпение празника на влюбените. Наскоро участвала като знаменитост в телевизионно реалити шоу, което било заснето в Ямайка и трябвало да се излъчи този уикенд.

Писториус, чиито увреждания са по рождение, е като национална икона за Южна Африка. Многократният шампион от параолимпийски игри води дълга битка да бъде допуснат в състезания с физически пълноценни атлети. През 2008 Спортният арбитражен съд се произнесе в негова полза срещу аргументите на Международната федерация по лека атлетика, че металните протези му дават предимство.

Писториус не успя да се класира за участие на Олимпийските игри в Пекин 2008, но през 2011 участва на Световното първенство в Дегу (Южна Корея) и спечели исторически медал като част от щафетата на Южна Африка 4 по 400 м (той не тича във финала, но квартетът завоюва сребро).

Заради отстояването на каузата и вдъхновяващия пример Оскар попадна сред 100-те най-влиятелни хора на планетата в класацията на американското списание „Тайм” миналата пролет. Олимпийската му мечта стана факт в Лондон 2012. Там бяга на 400 и 4 по 400 м. В индивидуалната дисциплина отпадна на полуфинал с 23-то време, но с щафетата участва на финал - осмо място.

Впоследствие Писториус участва в четири дисциплини на Параолимпиадата (100, 200, 400 и 4 по 100 м). Като златен медалист от трите солови бягания през 2008, в Лондон той спечели на 400 и 4 по 100, остана четвърти на 100 и втори на 200 м.

Безупречната репутация на Писториус пострада от реакцията му след финала на 200 м. Изпреварен със 7 стотни от секундата, той обвини шампиона Алан Оливейра (Бразилия) в използване на по-дълги протези. По ирония на съдбата, този път Оскар имаше претенции за нечестно предимство и те бяха отхвърлени от Международния параолимпийски комитет. Той побърза да се извини, но неприятното впечатление остана.