Пиронкова пропусна шанса за титла

Нулев първи сет и безуспешен опит за обрат пречупиха Цвети в загрявката за “Уимбълдън”.

21.06.2012 | 21:48
Пиронкова пропусна шанса за титла

Цветана Пиронкова нямаше ден срещу преодолим противник и отпадна от турнир, удобен за спечелване. На четвъртфинала в Ийстбърн първата ни ракета загуби с 0:6, 4:6 от упоритата австрийка Тамира Пашек.

Дъжд прекъсна задълго мача в средата на първия сет, но не промени развоя. Във втория Цвети опита обрат, но след неуспеха нямаше психически сили за повече.

21-годишната австрийка се доказа на трева миналата година, достигайки също като Пиронкова четвъртфинал на “Уимбълдън”. Все пак тя е с 19 позиции по-назад в световната ранглиста (40 срещу 59) и доста по-ниска (180 срещу 165 см), което е от значение на тази настилка. В единствената им предна среща Пашек победи в три сета на хардкорт през 2010 г.

Цвети можеше да спечели този турнир, след като още в първия ден елиминира третата в света Ага Радванска, а и другите две водещи в схемата отпаднаха. Четвъртфиналът обаче тръгна зле от самото начало - Пашек използва още първия си шанс да пробие сервиса на Пиронкова, успя да го стори по-трудно и в третия гейм за 0:3.

Цвети не успяваше да използва по-добрия си начален удар, вкарвайки под 60% от първите си сервиси, печелейки само половината от разиграните, и с катастрофален показател под 20% спечелени след втори сервис. Дъждът й даде шанс да премисли станалото и да коригира стратегията, но след паузата нищо не се промени.

Ключовите моменти във втория сет бяха в четвъртия и осмия гейм. При 2:1 Пиронкова поведе с 30-0, но загуби четири поредни точки за 2:2. Това я разколеба и в следващия тя допусна пробив от първа възможност. В осмия гейм, при 3:4, Цвети опита да натисне и стигна до два брейкбола, но Пашек ги отрази и спечели сервиса си за 3:5, което дойде прекалено за българката.

Пиронкова спечели 120 точки за ранглистата, но с финал щеше да ги утрои, а титла носеше 470. На предстоящия “Уимбълдън” тя има да защитава 500.