Тенисист разби традициите в Куинс Клуб

Лондонски джентълмени освиркват шефовете на турнира, после се обръщат срещу нарушителя Налбандян.

17.06.2012 | 23:49
Тенисист разби традициите в Куинс Клуб

Консервативното лоно на аристократичния спорт тенис рухна с един ритник на емоционален аржентинец. В тузарския Куинс Клуб, в най-престижната западна част на Лондон, костюмирани джентълмени мутираха в обикновени фенове заради гаменска проява на Давид Налбандян.

30-годишният играч, който не успя да разгърне своя свръхталант до титла от Големия шлем, беше дисквалифициран във финала на турнира от веригата AEGON Championships - подгряващи за „Уимбълдън”. При спечелен първи сет (7:6) срещу хърватина Марин Чилич, той се ядоса от допуснат ребрейк за 3:4 и изрита рекламно минипано пред съдията на линията. За беда, таблото изхвърча и ожули до кръв подбедрицата на възрастния рефер. Според правилата на АТР, администрираща всички големи турнири, Налбандян веднага беше декласиран и титлата присъдена на Чилич.

Преди обявяване на края, публиката започна да недоволства. Някои може да са знаели правилника, но всички искаха да гледат още от мача с билети по 103 паунда. Директорът на състезанието се принуди да обясни пред камерата на ББС, че няма какво да се направи.

Говорителят без успех опита да укроти страстите: „Това не е начинът, по който бихме искали това да свърши (освирквания). Дами и господа... (освирквания). Вашето уважение към Давид Налбандян и шампиона Марин Чилич (аплодисменти). Трофеят ще бъде връчен от директора на AEGON Championships (освирквания).”  

Получавйки купата, Марин Чилич заяви: „Определено не исках да спечеля по този начин, но няма как да го променя. Съжалявам за публиката, тежко е да видиш финал да свърши така.”

Налбандян стана за изявление, посрещнат с мощни аплодисменти. След извинението „Много съжалявам, че направих това”, последва тирада, която рязко промени отношението на публиката. „Понякога ставаш много ядосан на корта, трудно е да се контролираш и правиш грешки. Но понякога ние чувстваме такъв натиск от АТР да играем много турнири. Те не правят нищо за нас, а днес аз правя грешка, за която плащам по този начин (освирквания). Чуйте това. Съгласен съм, сбърках, но понякога всеки прави грешки и аз не смятам, че трябваше да свърша така. Правилникът е много голям, а понякога от АТР правят много грешки към играчите, но нищо не става. Играчите не са съгласни с АТР.”

На заключителния въпрос „Смяташ ли, че трябваше финалът да се доиграе?”, Налбандян отговори: „Не знам”. Сега той ще плати за поведението си глоба, която вероятно надвишава прихода му от наградния фонд. Това беше първи финал за Давид на тревна настилка, откакто загуби от Лейтън Хюит на „Уимбълдън” преди 10 години. В полуфинала той отстрани Григор Димитров с 6:4, 6:4.

Иначе това не е първи случай на прекратен мач заради неспортсменско поведение. Пръв от това правило пострада – насред меката на тениса „Уимбълдън” - местният любимец Тим Хенман. През 1995 в мач на двойки той се ядоса на свое грешно воле и изстреля със сила топката, точно в главата на 16-годишно момиче от обслужващите на корта.

Няколко тенисисти вече реагираха чрез социалните мрежи в защита на Налбандян. Един запита каква е глобата за ритане на стол на обществено място, а друг изтъкна, че Давид не е искал да ритне лайнсмена, но за беда рекламното табло нанесло щета.