Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Авторът ще гостува в предаването „Операция История“ на 24 януари

21.01.2021 | 10:20
Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Камен Невенкин е българин от Панчарево, посветил преди 20 години живота си на военната история. Той е най-издаваният български автор, пишещ само на английски език за Втората световна война и издаван само в чужбина. През 2020 година с книгата си „Крепостта Будапеща. Обсадата на унгарската столица" печели най-авторитетната класация на сайта за книги за военна история – Стоунбукс.

Той печели състезанието в съревнованието с над 20 000 заглавия. Още по-ценна за него е оценката на редакторите на книги за военна история, които нареждат творбата  му сред шестте най-стойностни книги на тази тематика, издадени през 2020 година в целия свят. Престижното признание за българина може да се определи като спечелване на „Оскар" за военна история за 2020 година. Книгата му за Будапеща е в два тома, над 1600 страници, e преведена и на унгарски език и е определяна като едно от литературните  събития на годината в Унгария.

Оказва се обаче, че Камен Невенкин е далеч по-известен в чужбина, отколкото у нас. Благодарение на участията си в предаването „Операция История" документите и фактите, до които е достигнал по време на своите изследвания стигат и до българските зрители, а не само до неговите читатели в чужбина. Негова книга за немските танкове през Втората световна война, издадена през 2008 година, в момента се продава в Amazon за 579 долара, тъй като се счита за библиографска рядкост.

Тази неделя, 24 януари, от 16:30 часа, в историческото предаване в ефира на Bulgaria ON AIR той ще разкрие фактите и митовете за англо-американските въздушни удари над София през Втората световна война. Ще отговори и на спорни въпроси, като използвани ли са специални детски играчки-бомби, искал ли е СССР бомбардировките да спрат или напротив е проявил желание те да бъдат продължени и защо всъщност България е обявила война на САЩ и Британската империя.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години