Иван Сотиров: Целият изборен процес у нас върви към заличаване на политическото

Изборната кампания - вяла, без дебат и за референдума, отбеляза още политикът

25.10.2015 | 09:16 Редактор: Ирина Георгиева
Иван Сотиров: Целият изборен процес у нас върви към заличаване на политическото

Слабата предизборна кампания и целият изборен процес в България върви към тоталното заличаване на политическото и преминаване към чисто технологични схеми на реализиране на вота. Това е мнението на Иван Сотиров, бивш кмет на район Сердика в София в Изборното студио на Bulgaria ON AIR "За какво гласуваш?" с водещ Калин Манолов. По думите на политика вече печелят партии, които са се превърнали в машини за правене и печелене на избори не в идеологическия смисъл, а като чисто корпоративни структури, които участват и осигуряват присъствието на определени лобита, които да реализират икономически интереси и да си избиват парите, които си инвестирали в изборите.

"В много голяма част от дебатите за тази изборна кампания се говореше много, но без да има конкретика. По време на тази кампания не се видя и дебатът, който го имаше при предишните. Този път партиите са се ориентирали към директен маркетинг. Видели са, че избирателите са доста разочаровани и дори техните привърженици не им вярват и предпочитат да реализират кампания чрез корпоративно осигуряване на вот, чрез пазаруване на гласове срещу, което сериозно се борят - всичко това с парите, които смятат да си избият, когато се класират в съответните региони." - смята Сотиров.

Нямаше дебат за референдума, коментира политикът. Според него той като цяло е осакатен и представлява фарс, защото въпросът "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" е неподходящ. Сотиров смята, че по-съществени са били другите два въпроса, които не бяха одобрени.

"За референдума нямаше дебат. Няколко дни преди него се появиха няколко смислени сблъсъка "ЗА" или "ПРОТИВ" електронното гласуване. Явно някои хора, за да оправдаят участието си и това, че са усвоили някакви средства за участието в този дебат." - заяви Сотиров.

"След като партиите казват, че имат воля, за да го въведат трябва да предложат и конкретна технология. Това е технологичен въпрос." - коментира още Сотиров.

Не се направи кампания и за преференциалния вот, отбеляза политикът.

"Дори партиите, които рекламираха преференциалният вот като едно голямо постижение и дори се биха за него - те не акцентираха върху него по време на кампанията." - добави още Сотиров.

Политикът призова гражданите да гласуват на националния референдум.

Има една последователна политика на политическите партии, за да компрометират всички референдуми и затова гражданите трябва да участват, за да покажат, че има смисъл от референдумите, независимо как са поднесени въпросите.