Кой играе главните роли във филма Местна власт?

Информационна кампания на Bulgaria ON AIR за местни избори 2015

20.10.2015 | 10:06
Кой играе главните роли във филма Местна власт?

Кой играе главните роли във филма Местна власт? Това са кметът, общинският съвет и общинските съветници. На теория местните управници трябва да общуват пряко с жителите на града или селото и да решават техните проблеми. Но на практика - какво точно работят?

Информационна кампания на телевизия Bulgaria ON AIR за местни избори 2015: За какво гласуваш?

Жителите на града или селото избират градоначалника си и той управлява за срок от четири години. Не само кметът на общината се избира пряко, но и кметовете на кметства и на райони в по-големите градове. Общинският съвет обаче решава къде да има кметски наместници и къде – не.

Лицето на общината е кметът. Той ръководи местната администрация, като назначава и уволнява.  Кметът и общинският съвет заедно следят как и за какво се харчат общинските пари. Задача на градоначалника е да има план къде приоритетно да се влагат средства – например да се строят повече детски градини или да се асфалтират улици. Друг е въпросът дали ще намери съмишленици в местния парламент,  които да го подкрепят, а не да го бламират.

Лесни на пръв поглед въпроси от местното самоуправление, често затрудняват. Като например какъв да бъде размерът на такса смет, как и кой я определя?  Отговорът е - общинският съвет, който е двигателят на общината. Общинските съветници определят и колко да плащаме, за да ни извозят и рециклират боклука. Най-често това става въз основа на данъчната оценка на имота. Така например ако притежаваме имот във Варна, който данъчните оценяват на 100 000 лева, на година ние дължим на общината 98 лева за такса смет. Ако сме собственици на такова жилище, но в София – трябва да внесем в местната хазна 160 лв. годишно - с 62 лева повече.

Местният парламент решава за всеки конкретен харч от хазната. От него зависи за какво да се дадат например 10 000лв. от бюджета – за озеленяване или за лампи, или да се разпределят за двете.

На теория кметът и общинските съветници трябва взаимно да се контролират и ограничават. Защото на практика, ако не работят в синхрон, работата в общината започва да буксува, а от това най-потърпевши се оказват жителите на града или селото. Филм, който вече сме гледали.

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова: