Легендарната битка между войните на генерал Уелингтън и френската армия – във военния филм „Линиите на Уелингтън“

Премиерният за България исторически филм ще бъде излъчен в три части и стартира на Гергьовден - 6 май в 19 часа

30.04.2018 | 09:00 Редактор: Меги Радева
Легендарната  битка между войните на генерал Уелингтън и френската армия – във военния филм „Линиите на Уелингтън“

Национална телевизия Bulgaria ON AIR ще излъчи премиерния за България военен филм „Линиите на Уелингтън“, който пресъздава легендарната битка между англо-португалската войска на генерал Уелингтън и френската армия. Историческата продукция, разделена в три последователни части, е отличена с девет престижни награди, сред които за най-добър сценарий на филм през 2013 година, и осемнадесет номинации. Първият епизод на серийния филм ще се  излъчи навръх Гергьовден – на 6 май в 19 часа.

Екранният разказ започва с разгромяването на френските трупи на маршал Масена (Мелвил Пупо) от англо-португалската армия на генерал Уелингтън (Джон Малкович), при Сера де Букако на 27 септември 1810 година. Въпреки славната победа португалците и британците са принудени да се отдръпнат от врага, който числено ги превъзхожда, за да го примамят при Торес Ведрас, където Уелингтън е строил добре укрепени и непреодолими отбранителни линии. Едновремено с това англо-португалското военно командване организира мащабна операция по опожаряването на цялата територия между бойното поле и линиите във Ведрас, за да попречи на французите да си набавят запаси.

Точно в тези мъчителни условия се преплитат животите на множество герои, представители на всички социални среди на обществото и събрани на едно място по ирония на съдбата. Войници и цивилни, мъже, жени и деца, млади и стари, изтезавани от рутината на войната, влачени през хълмове и долини, между разрушени села, овъглени гори и опустошени култури, водят битка, с една единствена цел – да прогонят нашествениците от земите си и да почувстват полъха на свободата отново.

„Линиите на Уелингтън“ среща идеалистичния млад лейтенант Педро де Аленкар (Карлото Кота), Клариса Уорън (Виктория Гуера), съмнителния дилър Пенабранка (Мигел Борхес), отмъстителния сержант Франсиско Ксавие (Нуно Лопес) и похотливата проститутка Мартирио (Сорая Чавез), по пътя им към отбранителните линии. А финалната битка ще реши съдбата на всеки един от тях.

Не пропускайте вълнуващия и драматичен военен филм „Линиите на Уелингтън“ – от 6 май, всяка неделя в 19 часа, по Bulgaria ON AIR.

„Линиите на Уелингтън“ (Linhas de Wellington)

Драма, исторически, военен, Португалия, Франция, 2012 г.;

Режисьор: Валериа Сармиенто;

В ролите: Нуно Лопес, Джон Малкович, Сорая Чавез, Мелвил Пупо, Карлото Кота, Виктория Гуера, Мигел Борхес и др.