„Дигиталният Дарвин“, чийто гений обръща развоя на Втората световна война – в биографичния филм „Дешифровчикът“ по Bulgaria ON AIR

Емоционалната и завладяваща история за живота на учения Алън Тюринг гледайте на 14 май в 9,30 часа

13.05.2018 | 12:00 Редактор: Меги Радева
„Дигиталният Дарвин“, чийто гений обръща развоя на Втората световна война – в биографичния филм „Дешифровчикът“ по Bulgaria ON AIR

„Дешифровчикът“ разказва удивителната история на едно от най-ключовите лица на 20-ти век – гения Алън Тюринг. Филмът представя геройчния живот, трагичната смърт и трайното наследство на британския учен, чиято дигитална революция обръща напълно развоя на Втората световна война – гледайте на 14 май в 9,30 часа по Bulgaria ON AIR.

Наричан още „дигиталния Дарвин“ Тюринг успява да разбие кода за енигмата на нацистката военноморска армия, а историци твърдят, че съдбовното откритие на гения е съкратило войната с две години и е спасило милиони животи. Като основател на компютърната наука и изкуствения интелект Алън Тюринг е изградил нашия дигитален свят в представите си много преди всички останали.

Въпреки това великото постижение на британеца е помрачено заради обвинение в крайно неприлично поведение с друг мъж през 1952 година, като дори е принуден да се подложи на органо-терапия, която да „смени“ сексуалната му ориентация. Вследствие на това Тюринг се самоубива две години по-късно, когато е само на 41 години.

Не пропускайте емоционалната история и революционните открития на британския гений Алън Тюринг във филма „Дешифровчикът“ – на 14 май в 9,30 часа по Bulgaria ON AIR.

„Дешифровчикът“ (Codebreaker)

Биографичен, документален, драма, Великобритания, 2011 г.;

Режисьор:Ник Стейси, Клер Бийвън;

В ролите: Ед Стопард, Хенри Гуудман, Пол МакГан и др.