Споделената воля и храброст на Австралия и Нова Зеландия – във филма „Анзак: в лицето на войната” по Bulgaria ON AIR

Биографичната военна продукция ще се излъчи в ефир на 9 май в 9,30 часа

07.05.2018 | 12:00 Редактор: Меги Радева
Споделената воля и храброст на Австралия и Нова Зеландия – във филма „Анзак: в лицето на войната” по Bulgaria ON AIR

В годините преди Първата световна война Австралия и Нова Зеландия все още търсят своята национална идентичност,  опирайки се на политическата подкрепа на тяхната държава-майка – Великобритания. Биографичният филм Анзак: в лицето на войната представя историческия профил на Австралия и Нова Зеландия, по време на избухването на Първата световна война, споделените преживявания и очакванията по повод Втората световна война – гледайте на 9 май в 9,30 часа по Bulgaria ON AIR.

Когато Великобритания започва война срещу Близкия Изток през 1914 година, Австралия изпраща военни трупи в Египет. На 25 април 1915 на трупите „Анзак“ е наредено да акустират по брега на Галиполи, но поради навигационна грешка турците си спечелват стратегическо предимство и конфликтът завършва трагично за нападателите. В рамките на три години Австралия губи почти 9000 човека, а в Нова Зеландия броят на загиналите е двоен... Затова всяка година, на 25 април, се чества героизмът на трупите „Анзак“.

Научете повече за храбростта и волята на трупите „Анзак“ във филма „Анзак: в лицето на войната– на 9 май в 9,30 часа по Bulgaria ON AIR.

 

Анзак: в лицето на войната (Anzacs in the face of war)

Биографичен, военен, Австралия, 2008 г.