Реалният свят и подземно царство се преплитат в "Лабиринтът на Фавна"

Филмът на Гийермо Дел Торо е с 6 номинации за "Оскар", от които печели статуетка в 4 категории

31.01.2017 | 16:28 Редактор: Константина Маркова
Реалният свят и подземно царство се преплитат в

"Лабиринтът на Фавна" на Гийермо Дел Торо е военна фантастична драма с 6 номинации за "Оскар", от които е отличен в 4 категории. Режисьорът връща зрителите във времената на гражданската война в Испания през 1944 година. Лентата разказва за Офелия, която пътува с бременната си майка Кармен, за да се срещнат с доведения й баща Капитан Видал. Двете пристигат в планинско селище, където капитанът е изпратен да избива бунтовниците срещу настоящия режим. Мястото се оказва необичайно, но само Офелия може да види истинската му същност.

В района се намира древен лабиринт, чийто господар е мистичен Фавн. Той дава на момичето да изпълни три опасни задачи, ако иска да разбере истината за себе си. Офелия научава, че истинският й баща е кралят на подземно царство, а тя е принцеса Мона. Принцесата посещава човешкия свят, в който слънцето я ослепява и изтрива паметта й. Тя става смъртна и умира. Кралят, нейният баща, вярва, че духът й ще се завърне в подземното кралство, затова построява лабиринт около света, чакайки нейното завръщане.

Междувременно в реалния свят капитан Видал избива безмилостно всеки застанал срещу него, а ситуацията става още по напрегната, когато се разбира, че Кармен може да загуби бебето на Видал. Офелия решава да рискува всичко и да спаси майка си, като изпълни желанията на Фавна и да слезе в подземния свят. Там обаче я чака нещо много по-ужасно от реалността, в която живее... 

"Лабиринтът на Фавна" (El Laberinto del Fauno)

Драма, Испания, 2006;

Режисьор: Гийермо дел Торо;

В ролите: Серхи Лопес, Ариадна Гил и др.