Икономически термини

21.10.2011 | 14:55
Икономически термини
Трата Трата е менителница, прилагана в международните разплащания, представляваща писмено нареждане на издателя до неговия длъжник за заплащане на трето лице.
Тренд Трендът е осовната посока, в която се движи цената или пазарът. Той може да бъде краткосрочен, средносрочен или дългосрочен, в зависимост от изследвания времеви интервал. По време на тренда се наблюдават времени движения в противоположна посока, които се наричат корекции. Когато не може да се определи посоката на движение на пазара, т.е. когато той се движи в по-тесни граници е налице липса на тренд или консолидация.
Търговия на гише Изразът търговия на гише се използва и при търговия с дадена ценна книга чрез дилърска мрежа на гише. Той се използва още и за дългови ценни книжа и други финансови инструменти, като деривати, които се търгуват чрез дилърски мрежи.
Търговия на едро Търговия на едро е тогава, когато компаниите предоставят данни за стойността в долари на продажбите на едро за месеца, запасите в края на месеца и методите за оценка на запасите. Отчета за месечната търговия на едро се публикува 6 седмици след приключването на месеца, за който се отнася.
Търговия на маржин Търговията на маржин обикновено се отнася до търговия с ценни книжа със средства на заем. За този тип търговия се отваря специална маржин сметка, различна от общата ви сметка при посредника. За отварянето на така обикновено се изисква определен минимум от средства. Обикновено този тип търговия се счита за изключително рискован и не се препоръчва на ново-инвеститори.
Търговски баланс Търговският баланс е подбаланс на платежния баланс на страната. Той представлява парично изражение на салдото на вноса и износа на стоките в дадена държава. Търговският баланс обикновено е разделен на видим баланс, свързан със стоките и невидим баланс, отнасящ се до услугите. Балансът е положителен ако износът надвишава вноса, а в случай че вносът надвишава износа е налице дефицит в търговския баланс.
Данните за международната търговия се публикуват един път на месец, като се фокусират най-вече върху търговията на САЩ с Япония и с Китай. Класифицирането на данните е логично: внос, износ и цялостен търговски баланс.