Икономически термини

21.10.2011 | 14:51
Икономически термини
   
Револвиращ  кредит Револвиращ кредит е автоматично възобновяем кредит, при който банката може да предоставя суми до определен размер след погасяването на дадена част от него, до достигането на определения общ лимит на кредита. В случай, че кредитополучателят не ползва част от договорения размер на револвиращия кредит, той заплаща комисиона за ангажимент, определена в договора. Първоначалният срок за усвояване започва да тече от момента на подписването на договора.
Ревалоризация Ревалоризацията е  законно или официално увеличаване на паритета на съответната валута спрямо другите валути.
Резистенция /Resistance Резистенция или съпротива е ценово ниво, при достигането на което според техническите анализатори съществува вероятност курсът на валутата или инструмента да смени посоката на движението си и да поеме надолу; а ако то бъде преодоляно, по всяка вероятност ще последва значително придвижване нагоре.
Рейндж /Range Рейндж  е разликата между най-високата и най-ниската цена на даден инструмент, достигнати през дадена търговска сесия.
Репо сделка, при която ценни книжа се продават с уговорка да се изкупят обратно след определен срок.
РИНГС /RINGS Наименованието е абривиетура от английското Real Time Interbank Gross Settlement System, т.е. система за брутен сетълмент в реално време. Това е система за плащания в лева на територията на страната, при която всяко нареждане за плащане се извършва индивидуално. За разлика от БИСЕРА, преводите през РИНГС се извършват незабавно и средствата постъпват веднага по сметката на получателя.