Горанов: В бюджет 2016 ще има заложени стотици милиони повече за образование

От 1 януари 2016 ще бъдат увеличени и заплатите на учителите, обеща финансовият министър

25.09.2015 | 15:13 Редактор: Мариета Иванова
Горанов: В бюджет 2016 ще има заложени стотици милиони повече за образование

В Бюджет 2016 ще бъдат заложени стотици милиони повече за средното образование, обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дискусия във втория ден на националната кампания   „Икономика на светло за по-добро бъдеще“, организирана от КРИБ и КНСБ. Той обяви още, че от 1 януари 2016 ще има и увеличение на учителските заплати.

Ден по-рано в предаването „Полиграф“ по Bulgaria ON AIR министърът на образованието проф. Тодор Танев заяви, че има свои разчети и ресурси и гарантира повишаването на учителските заплати, независимо от становището на финансовия министър да се раздават само бонуси.

В отговор на въпрос за размера на коледните добавки на пенсионерите финансовият министър Владислав Горанов коментира днес, че разчетите все още не са готови, но би могло да бъде направена референция към мащаба на великденските добавки. Той напомни, че средствата за допълнително подпомагане на пенсионерите са генерирани от данъци и по-добрата събираемост на приходите. Част от по-добрите резултати на събрания от държавата ресурс ще бъде отделен и за допълнително възнаграждение на учителите  – 20 млн. лв. са предвидени за еднократно допълнение към възнагражденията на учителите, предават думите му от пресцентъра на Министерството на финансите.

Изказването на проф. Танев за предаването "Полиграф" може да видите тук.