Ивайло Иванов: Система „Единство” ще намали кражбите на фирми

Фалшифицирането на подписи и печати на нотариуси е най-често използваният метод за измами, твърдят от Нотариалната камата

25.02.2014 | 18:57 Редактор: Ралица Пейчева
Ивайло Иванов: Система „Единство” ще намали кражбите на фирми

„Вписването на всички сделки в информационна система „Единство” ще е един от начините да се противодейства на кражбата на фирми“, каза в ефира на Bulgaria On Air Ивайло Иванов,

член на Съвета на Нотариалната камара на Република България.

Според него тази система ще дава информация в реално време за прехвърляне на собственост върху дружествени дялове. Той подчерта, че именно кражбата на фирми, имоти и автомобили с помощта на фалшификация са престъпленията, които се доказват най-трудно в България. Фалшифицирането на подписи и печати на нотариуси е най-често използваният метод.

„За да проработи системата обаче законът трябва да задължи длъжностните лица в Агенцията по вписванията да правят справка дали един договор за прехвърляне на фирма е удостоверен от нотариус или не. Засега тя се използва само за проверка на пълномощните при сделки с недвижими имоти“, допълни Иванов.

Той уточни, че въвеждането на данни в системата ще се извършва в края на работния ден от всички нотариуси. Освен нова информация ще бъде попълнена и такава за стари пълномощни - издадени допреди година и половина. Справки от системата ще се извършват чрез Нотариалната камара или чрез нотариус срещу 2,40 лв. такса. Справките по нотариалните дела на нотариуса ще се дават само на страните техни правоприемници, както и на представителите им по закон или по упълномощаване.

Информационна система „Единство” представлява съвкупност от електронни бази от данни, част от служебните архиви на всички български нотариуси, която съвкупност е организирана систематически и е разположена на сървър (управляващ компютър), който се поддържа от Нотариалната камара. Системата е изградена със средства на камарата.