Станишев: Кворумът в НС ще зависи от независимите

БСП следи кой е готов да играе с ГЕРБ

25.02.2014 | 18:16 Редактор: Ралица Пейчева
Станишев: Кворумът в НС ще зависи от независимите

Отношението на БСП към останалите партии ще минава през въпроса: „Кой е готов да си сътрудничи с ГЕРБ?”. За това предупреди лидерът на левицата Сергей Станишев.

„Ясно е, че ГЕРБ е партията на Цветанов. Борисов, който постоянно даваше сигнали, намеци намигвания как се разграничава от него, не може да го направи, той е изцяло зависим от него. Ако Борисов е фасадата, то Цветанов е съдържанието, той контролира партията и парламентарната група и колкото и да иска Борисов да се освободи от воденичния камък, не може да го направи, колкото и да играят на доброто и лошото ченге, те са едно цяло”, обвини лидерът на БСП.

На конгреса на ГЕРБ Цветан Цветанов беше преизбран за заместник на Борисов, който пък имаше критики към него през последните седмици.
 
Станишев припомни, че отстраняването на ГЕРБ от власт е била основна задача на БСП.

„Не сме гарантирали засега необратимостта на процеса ГЕРБ да се върнат на власт и заради това евроизборите са натоварени  с допълнителен смисъл и съдържание”, призна обаче соцлидерът. 

Заради това той постави и ултиматум към останалите политически формации. Според него всяка колаборация с ГЕРБ, която да върне партията отново на власт, вреди на страната и заради това на тази база ще определя отношението на Столетницата към останалите формации.

Станишев определи като некоректно поведение напускането на Румен Йончев на парламентарната група на левицата, защото по думите му без „Коалиция за България” той не е имало как да стане депутат. Все пак той посочи, че е право на Йончев да вземе такова решение.
 
„Все повече кворумът в парламента ще зависи от независими народни представители”, призна Станишев и добави, че явно има тенденция за повече независими народни представители, които пък ще са заинтересовани от това да има работещ парламент.

„Но за нас сега най-важни са евроизборите, защото само с убедителен резултат на ПЕС може да има промяна в Европа”, настоя той.

От БСП отново атакуваха и общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, чието име беше споменато във връзка с международна операция, при която бяха задържани 1400 кг кокаин, в която участие са взели българи. Наркотикът бе задържан на кораб във Франция в резервни гуми на участници на рали „Дакар”. Самият Алексиев е участник в ралито.

„Очевидно е, че Орлин Алексиев е бил свързан по неоспорим начин с едни от кокаиновите крале и въпросът е защо МВР по времето на Цветанов не е  разследвало това при шумната тогава акция „Кокаинови крале”, заяви Атанас Мерджанов, който оглавява вътрешната комисия в парламента.

Според него е редно, докато тече разследването, Орлин Алексиев, който е председател на комисията по бюджет и финанси в СОС, да бъде отстранен от поста.

„Питаме Фандъкова, която е зам.- председател на ГЕРБ от последния конгрес, възможно ли е той да оглавява комисията по бюджети  и финанси, която е основна, не е ли редно и нормално първото действие да е за времето, докато се води досъдебното производство, Орлин Алексиев да бъде отстранен от този пост”, заяви той.

Самият Алексиев отрече  да има каквото и да е участие в трафика на кокаин.