Може ли хлябът да лекува, какво е квас и коя държава консумира най-много тестени изделия? Отговорите на всичко това и още от Станислава Кунева - в студиото на предаването "Десет" с водещ Ирина Белчева.
Ето ги и десетте тайни на хубавия хляб:
- Хлябът е полезен
Противно на някои твърдения, хлябът може да бъде изключително полезен, особено домашния хляб. А и как иначе? Всяко нещо направено с любов и внимание е полезно за тялото, казва Станислава.
- Хляб, замесен с квас
Когато един хляб се прави само с мая, а не с квас, организмът се лишава от полезните лактобацили, които се съдържат в кваса. Квасът се приготвя от сместа на брашното и водата. Оставя се на стайна температура, за да ферментира. Водата обаче трябва да е изворна, предупреждава Станислава. Желателно е и брашното да бъде от органично зърно.
- Техники за приготвяне на хляб
Важно е в началото да се остави брашното да попие водата. След половин час се добавя и квасът. Станислава твърди, че меси хляба на ръка.
- Видове брашно
Всеки човек трябва да усети тялото си и да прецени как то реагира на хляба. Станислава казва, че е хубаво да разнообразяваме с различни видове хляб, тъй като е трудно да се каже кой вид е най-полезен за нас. За себе си споделя, че предпочита хляб от спелта – една от древните култури с по-ниско съдържание на глутен.
- Допълнителни съставки
Хлябът може да се меси и със сушени плодове – кайсии, смокини, стафиди, смокини. А ако добавите и ядки, хлябът ще ви е напълно достатъчен за наяждане.
- Хлябът и глутенът
Срещат се случаи на хора, които имат непоносимост към глутена. Станислава обаче споделя, че в останалите случаи проблемът е свързан с прекалената консумация на тестени изделия, сред които и сладки, с които организмът понякога не успява да се справи. Хлябът сам по себе си не е вреден за консумация.
- Хлябът като лекарство
Хлябът с квас е полезен, тъй като организмът поема ферментирала храна. Лактобацилите, съдържащи се в кваса, обработват захарите.
- Хлябът и сладкишите
С квас могат да се правят палачинки, козунаци, кексове, както и много други сладки изделия!
- Хлеботерапия
Работата с тесто и създаването на хляб се превърна в терапия през последните години. Много специалисти прилагат хлеботерапия и занимания за деца с аутизъм, а и не само. Смята се, че работата с тесто развива фината моторика, действа на абсолютно всички сетива и създава усещане за топлина, близост и уют.
- Традицията на хлебопроизводството
Техниките за правене на хляб са най-познати на бабите ни. Те предават тайните на хубавия хляб на следващите поколения.
Вижте повече в следващото видео:
Дакота Джонсън, Нина Добрев и Ана де Армас демонстрираха супер фигури в чернo
Как да преодолеем усещането, че не сме достатъчно добри?
Джеймс Камерън все още е лудо влюбен в звездата си от „Титаник“ Сузи Еймис
Кейт Уинслет дойде с красив млад кавалер на червения килим
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Почистването на орбитални отломки може да се превърне в печеливш бизнес
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Вижте кои са най-устойчивите на ръжда коли на старо
Спипаха поредния варненец с дрога
Арестуваха варненец, системно отказвал тестове за дрога на пътя
1500 души дойдоха на погребение.... на 12-годишен миниван
Градската елха във Варна грейна с тържествен концерт (СНИМКИ)
Европа е изправена пред най-трудния момент в опитите си да избегне разрив с САЩ
Кадър на деня за 6 декември
Облигациите не защитават от AI балон
В Испания и Италия банките стимулират дългоочакваното възстановяване на акциите