На 11 април отбелязваме Световния ден за борба с Паркинсон

Тази и още теми в предаването ДНЕС

11.04.2016 | 14:05 Редактор: Ирина Георгиева
На 11 април отбелязваме Световния ден за борба с Паркинсон

От Мартина Ганчева

Живот с болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е едно от най-коварните заболявания, познати на медицината. За него все още няма пълно лечение. Засяга предимно хора между 50 и 60 години, а напоследък и по-млади пациенти. От Паркинсон страдат и много знаменитости.

На 11 април отбелязваме Световния ден за борба с Паркинсон. Болните и техните лекари обединяват усилия да привлекат вниманието към проблемите на страдащите, които наброяват над 6 милиона души. В България около 15 000 са с Паркинсон, около 10% от тях са с тежка фаза на заболяването. Но има и немалко недиагностицирани. По този повод днес ще бъде дадена специална пресконференция, символично ще бъдат засадени лалета във водещата клиника за лечение у нас "Св. Наум", а до края на април ще бъдат провеждани безплатни прегледи за пациенти в 6 града в страната.

В ДНЕС участваха директорът на клиника Св. Наум, акад. проф. д-р Иван Миланов, Елена Цонева-Папуджиева, ПР Експерт и Митко, който страда от болестта.

"Все още няма медикамент, който забавя заболяването. Разчитаме на ранна диагностика. В момента се разработва ваксина срещу Паркинсон, но е в начален стадий", обясни проф. Миланов. 

"Връщаш се с поне 20 години назад в развитието си. Късно ми откриха болестта. Не мога да свърша сам елементарните задължения, които имам вкъщи", разказа пред камерата на ДНЕС Митко.

Много хора с Паркинсон ежедневно се изправят пред трудности във всеки един аспект от живота. Една компания обаче ще облекчи начина им на живот поне до някаква степен.

Колело за смет, за дете велосипед

Как хората, които нямат колело, не могат да си позволят велосипед, могат да се докоснат до чувството на свобода? Отговорът от един от инициаторите на "Колело за смет, за дете велосипед" - Иван Ралчев. 

"Социалните служби ни насочват към деца, които имат нужда. Това са деца между 3 и 18 годишна възраст. Миналата година зарадвахме 70 деца, тази година сме си поставили за цел 200", информира Иван Ралчев. 

Оцвети Великден

"Не питай, прави добро". Това гласи една стара пакистанска поговорка, която макар далеч от родината си, Саиф Рехман не само не е забравил, но я е превърнал във философия на живота си. Пакистанецът, който от 22 години живее у нас, не пести сили и време да прави добрини. Той помага на деца с различни увреждания и въвежда у нас иновативен и резултатен метод за рехабилитация на малчугани със специфични потребности - адаптиран вариант на крикета върху тенис маса. 

Именно от Саиф Рехман се вдъхновява през есента на 2015 г. екипът на "Heroes Wanted". За благородната кауза на сдружението "Оцвети Великден" разказа Иван Павлов. На 30 април в 10 ч. пред Народния театър ще бъдат осигурени 200 яйца за боядисване. 

Козунаци менте - опасни за здравето

Подсладител в козунака менте удря стомаха и нервите, алармираха специалисти в края на миналата седмица. Според проф. Донка Байкова изкуствената захар се използва в производството и на много други храни и напитки и увеличава рисковете за здравето на хората. Експертно мнение ДНЕС потърси от диетолога Огнян Симеонов. Той обясни как влияят на здравето ментетата козунаци.

Играчки от текстил

Наръчник за мечтатели. Така Галина Личева определя начинанието си. Всичко започва от преустроеното в шивашко ателие килерче на апартамента им, когато тя седяла върху малко шкафче за книги и наблюдавала как майка й шие. Оттам насетне все изкуство й се върти в главата. Днес тя прави малки и големи с различни меки текстилни лисички и мечета, много красиви и полезни моливници, калъфи за книги и нежни подаръци за новородени бебчета. Как, Галина демонстрира в ефира на ДНЕС

Остава в "Българската музика днес"

"Остава" представи най-новия видео клип към песента "Дали Си Ти" . Това е и официалният сингъл на групата – трети поред от петия им студиен албум "Океан”. Риторичен ли е въпросът, който задават Остава? Защо предпочитат черно-белите видеа? Носталгия и романтика? За всичко това в студиото на ДНЕС говориха Жоро от Остава, изпълнителния продуцент Боряна Райчева и режисьора на видеото Борислав Костов.