Март ще бъде капризен и динамичен

Трябва да бъде държавна политика да бъдат забранени китайските мартеници, заяви Антоанета Толтулкова-Хаджиперева в Днес

01.03.2016 | 14:09 Редактор: Ирина Георгиева
Март ще бъде капризен и динамичен

От Мартина Ганчева

Март ще бъде капризен и динамичен

Капризно ли ще бъде времето през март и ще покаже ли баба Марта сърдития си нрав? За месеца с големи аномалии и резки промени разказа синоптикът Красимир Стоев. 

"Очаква ни много динамичен месец. Започва с топло, но много променливо време. Значителни валежи ще има на 4-и март. Понижение на температурите ще има от 5-и март. На 6-9 март температурите ще се повишат, няма да има валежи", информира Стоев и добави, че ще има сняг за скиорите. 

Жили ли "Стършел“ и на 70?

Свърши ли времето на издания като "Стършел“? В нито една бивша соцдържава вече няма хумористичен вестник. И на Балканите е така. У нас обаче "Стършел“ стана на 70. Жили ли управляващите? Трудно ли се пише и говори смешно за сериозното? Темата коментира гл. редактор на Стършел Михаил Вешим.

През изминалата седмица вестник "Стършел“ отбеляза своята 70-та годишнина. Период, през който легендарното издание не измени, дори за брой, на "бодливия“ си нрав, въпреки цензурата, смяната на режимите и силните на деня. 70 години, през които Стършелите не измениха на името си и въпреки това никой не посмя да спре от печат. 

70-та годишнина на "Стършел" беше отбелязана с две големи събития - Изложба в централното фоайе на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и с паметна за присъстващите сбирка в Литературен клуб Перото. Там беше представен сборникът със спомени "Що е Стършел свършил?". Нека се потопим в атмосферата, която събра приятелите на изданието.

Спортисти срещу насилието

Клип с побой на Околовръстното в София взриви интернет пространството и нагнети напрежение в обществото. Двама мъже пребиха трети с палки, защото им свирнал с клаксон заради агресивното им каране. ММА борци реагираха мигновено на случилото се. Те поканиха на ринга биячите от Околовръстното. От "Боен Клуб България" дори обявиха "Дни на отворените врати за биячи".

"Нека да излеят гнева си вместо на улицата при нас”, коментира ММА боецът Борис Величков. А каква е позицията на Камен Георгиев. Асен Манасиев го попита.

"За съжаление това не е единствения случай. Всеки гражданин може да помогне това да се тушира. Лошото е, че цари всеобща безнаказаност", коментира Камен Георгиев. Той демонстрира в ефир как човек, който не е тренирал,може да успее да се защити. 

НЕ на насилието над хора и животни

Игра на добри и лоши ли е животът? И как добрите рапъри казват НЕ на насилието? Темата коментира режисьорът на парчето на Ghetto Productions feat. Jenny и музикален продуцент Петър Петков. Според него държавата и правораздавателните органи тотално да абдикирали. 

Отношение по темата взе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова. Тя разказа какво е провокирало Съюза на българските журналисти да започне кампания "НЕ на насилието“. 

За насилието над едър рогат добитък и страданията на животните водещата Мартина Ганчева разговаря с Алина Лилова - доброволец в Eуes on Animals и Маргрет Стейндайк, старши инспектор в Eyes on Animals. Те обясниха как индустрията, страните-членки и Европейската комисия и България проявяват колективна безотговорност за ужасно третиране на животни – едър добитък при превозване с камиони, между различни европейски страни.

Академия за лидери

Академия за бизнес и личностно развитие предстои до дни да бъде открита в България. На гости в студиото бяха двама от нейните създатели – Мариан Темелков и Андрей Илиев. Техният стремеж е да възстановят нарушената връзка между бизнеса и образованието. 

Често когато виждаме кадри по телевизията или в интернет на хора, които живеят в бедност, казваме си, че образованието ще подобри живота им. Но дали това важи за напредналите общества, в които предприемачеството и свободния пазар не са толкова зависими от образователната система? Иван Иванов разказва за няколко души, които освен милиарди за себе си, чрез филантропията си дават много за развитието на човечеството.

Бижута от ципове

В ефир детската учителка от Плевен Стела Цанова показа как циповете могат да бъдат претворени в бижута. 

Ципът е хитроумно и подценявано изобретение. Кой го измисля и как дизайнерите черпят вдъхновение от него, вижте в предаването Днес.

На гости на Баба Марта

За Баба Марта - този митичен персонаж в българския фолклор. Сприхава ли е наистина сестрата на Голям Сечко (Януари) и Малък Сечко (Февруари) разказа Антоанета Толтулкова-Хаджиперева от Етнографския музей. 

"Трябва да бъде държавна политика да бъдат забранени китайските мартеници. Едно време у нас те се правели от овча вълна", разказа Хаджиперева.

Тази година мартениците с имена са хит при българите зад граница. Много от търговците са получили заявки за изработване на поименни мартеници още в началото на годината.

Стари куфари стават нови мебели 

"Нашите очукани куфари бяха струпани отново на тротоара; имахме дълъг път за минаване. Но това нямаше значение, пътят е живот", пише един от най-великите писатели Джак Керуак. А как куфърът освен да съхрани спомени за някое невероятно пътуване, може да се превърне в мебел? Разказа дизайнерът Ирена Петрова. В това начинание й помага приятелката й Виолета.