Небрежни ли сме в правоговора и правописа?

Правят ли ни интернет и социалните мрежи по-невнимателни към начина, по който общуваме с околните?

25.01.2016 | 14:09 Редактор: Ирина Георгиева
Небрежни ли сме в правоговора и правописа?

От Мартина Ганчева

В световния ден на средствата за масова информация решихме да си зададем въпроса: Небрежни ли сме в правоговора и правописа? Правят ли ни интернет и социалните мрежи по-невнимателни към начина, по който общуваме с околните? За съкращенията на думи и изрази и за това как английският сленг става част от комуникацията ни. Лошо ли е, когато езикът се развива и как употребата регулира нормата. Екипът на Днес коментира темата със събеседниците си:

В студиото дългогодишният говорител Ваня Моллова разказа за първия си досег с микрофона и какви са били нормите преди години. Тя обясни, че скоропоговорките са изключително полезни. Според нея е еднакво дразнещо и неправилно някой да говори меко или с неподходяща интонация. 

"Българският език нито градира, нито деградира, развива се нормално. Хората не бива да се плашат, че навлизат чужди думи. Що се отнася до социалните мрежи, във Viber хората пропускат препинателните знаци. Лаконичността от социалните мрежи се пренася и в устната реч." - коментира проф. Владко Мурдаров. 

"Някога текстовете на песните можеха да възпитават. Не можеше да прехвърляме някаква пошлост. Нещата са много тревожни. Българите напълно са окьоравели. Станали сме абсолютно небрежни към правописа и правоговора." - смята текстописецът Иван Тенев. 

"Съкращенията все повече навлизат в устната реч. Изказът, речникът на младите обеднява. Нивото пада. Що се отнася до История Славянобългарска." - не мисля, че трябва да отпада от програмата. Тя има особен смисъл за българския народ. "Робинзон Крузо" е чудесно произведение, но не трябва да губим идентичността си." - сподели Десислава Петрова. Според нея обемът от произведения трябва да бъде съкратен.

Учениците Виктория и Боян от VIII-д клас от 32 СОУ с изучаване на чужди езици "Свети Климент Охридски" разказаха какви съкращения използват най-често в социалните мрежи.

В предаването Днес участие взеха и създателят на Двора на кирилицата в Плиска Карен Алексанян и Десислава Петрова, преподавател по Български език и Литература в 32 СОУ.

Българите са сред най-неграмотните в Европа. Тази констатация звучи шоково, но точно това показва международно изследване в областта на образованието по поръчка на ЕК от 2015г. Същите данни потвърждават за учениците ни и резултатите от авторитетното международно изследване в областта на средното образование PISА, такава е и констатацията на Центъра за демографска политика. Страната ни се нарежда на 53 място в света след Киргизстан, Тринидад и Тобаго и Туркменистан.

Кои са най-често срещаните правописни грешки на които се натъкваме по сайтове, форуми, витрини и обяви? И защо не можем да се научим да пишем правилно?

Началото на радиоразпръскването в България е поставено през ноември 1929 г., когато група инженери построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София. Няколко месеца по-късно видни интелектуалци, общественици и инженери - радиолюбители основават обществената организация Съюз "Родно радио". Тогава започват и първите опити за радиоразпръскване с българска държавна радиостанция. На 25.01.1935 г. Цар Борис III подписва Указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. За ръководител на "Радио София” е назначен Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима Сирак Скитник - поет, художник и театрален критик. И така – вече 81 години радиото е част от нашия живот...

Днес приемаме за даденост да носим радиото, телевизията и всички средства за масова информация в джоба си. Чрез мобилния си телефон имаме мигновен достъп до новините от цялата планета и почти до всеки и всичко, което ни интересува в момента. Как обаче са изглеждали радиоприемникът и телевизорът преди време и как хората са научавали новините? 

Без съмнение един от най-скъпоценните подаръци, който е бил даден на човечеството, е силата на общуването. Ние обменяме важна информация помежду си, словесно или чрез "тихи“ методи, като жестовете например. Животните също го правят. Те "говорят" не чрез думи, а чрез видими сигнали. 80 години след издаването на сборника с разкази на Йовков - Ако можеха да говорят, в Бургас се ражда една интересна идея, свързана с животните. Каква е тя?

Агент Тенев твърди, че иновациите са направени от любов. Днес телевизията е част от живота на почти всички хора. А телевизорът част от интериора на дома. Вижте как хората по света гледат телевизия.