Започва сезонът на вирусите: За или против ваксините

Имунизационни практики. Къде сме ние?

22.10.2015 | 12:56 Редактор: Ирина Георгиева
Започва сезонът на вирусите: За или против ваксините

Болните са неразумни, здравите лекомислени, излекуваните мъдри. Вечният спор "ЗА" и "ПРОТИВ" ваксините, който се разгоря наново, ни накара да си спомним тази латинска поговорка: Грижата за здравето е най-доброто лекарство. Водени от тази максима и от любовта към децата си, български родители поискаха свобода на избор, когато трябва да ги ваксинират. На свой ред специалистите определиха избора не само като личен, но и обществен. Екипът на предаването Днес разговаря със събеседниците си за емоциите и научните аргументи в дискусията "ЗА" и "ПРОТИВ" ваксините.

Ако задължителният имунизационен календар се провали, след 2 години в България ще има епидемия, предупреди националният здравен инспектор д-р Кунчев. По думите му няма никаква съпротива от страна на бежанците, влизащи у нас. До момента са направени над 40 000 проби, над 2 000 деца на бежанци са имунизирани.

Има проблем с БПЖ ваксината в цялата Европа, а кризата за ваксини е сериозна в целия свят, призна д-р Кунчев.

"Живакът има токсични характеристики. В нашето обкръжение съществува метил и етил живак. Метил живакът е опасен, има го във водата и рибата. Етил живакът бързо се излъчва от организма и не е опасен. Въпросната ваксина, ако не се прилага върху деца под 6 месеца, няма опасност." - поясни д-р Кунчев по повод скандала с ваксината за хепатит Б.

Диляна Петрова, майка на 11-месечно момченце сподели своите аргументи "ЗА". Своята лична история за сина си разказа и Дияна Делева от Лондон. Според нея ваксините не помагат. 

Страничните ефекти на ваксините са сведени до минимум, увери д-р Станимир Хасърджиев.

Професор доктор Радка Аргирова, вирусолог от болница "Токуда" обясни разликата между профилактичните и лечебните ваксини. По думите й не е доказано научно за нито един от случаите, при които ваксините са отключили аутизъм, астма, множествена склероза, диабет. 

Доцент доктор Атанас Мангъров – водещ специалист по детски инфекциозни болести и детския доктор Ира Маркова обясниха какви са ползите от ваксинирането на деца.

Всяка година 1.5 милиона деца в световен мащаб умират от болести, които могат да се предотвратят с ваксини, съобщава СЗО. Тя признава, че все по-голямо предизвикателство са хората, която отказват да ваксинират себе си или децата си.

През миналата зима едва 2% от българите се бяха ваксинирали срещу грип. До края на ноември е препоръчително да се поставят противогрипни ваксини, твърдят лични лекари. На организма са нужни около 30 дни за изграждане на имунитет. Пикът на грипната вълна ще бъде в края на тази и началото на следващата година. Грипните щамове, които се очакват тази година са "Калифорния", "Швейцария" и "Пукет". Какво мислят хората, притесняват ли се от предстоящата грипна вълна или имат резерви към ефективността на ваксините?

Руска ваксина срещу смъртоносния вирус ебола премина успешно през всички медицински тестове и може да се пусне в употреба. Учени от Норвегия също са успели да създадат първата ефикасна ваксина срещу вируса ебола. По данни на СЗО по време на изпитанията тя е показала 100% ефикасност при хора. Властите в Гвинея са одобрили продължаването на изпитанията. В Оксфорд пък вече изследват върху хора новосъздадена ваксина срещу ебола. Възможно е тя да е на разположение на медиците още до края на тази година. 

Поне от 10 години насам Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е на кръстоносен поход, целящ ваксинирането на всяко дете на планетата. По време на Световния икономически форум в Давос през 2010г. той обяви, че ще дари 10 млрд. За ваксини през следващите десет години. Те ще за най-бедните страни в света. Бил Гейтс предложи настоящото десетилетие да е "на ваксините", които по думите му спасяват и облекчават живота на милиони.

Със застудяването на времето зачестяват простудните заболявания. Това кара ли хората да прибегнат до противогрипните ваксини?

В предаването Днес можете да видите още:

  • д-р Виктор Рановски – общопрактикуващ лекар и член на Асоциацията на общопрактикуващите лекари;
  • Ема Черногорска, майка на две деца;
  • Пенка Георгиева, пациентска организация "Заедно с теб";
  • д-р Рада Стаменкова, изпълнителен директор на Асоциация по семейно планиране;
  • Анна Илиева, здравен медиатор;

Чуйте всичко това в следващото видео: