Затворени граници: Зад кулисите на бежанската криза

Има ли опасност за националната ни сигурност?

19.10.2015 | 12:52 Редактор: Ирина Георгиева
Затворени граници: Зад кулисите на бежанската криза

Мигрантската криза подсети Европа, че Балканите са ключова артерия - коридор, който свързва Стария континент с Близкия Изток. Проблемът с бежанците се превърна в тест за функционирането на Шенген, за политиката на добросъседство, за солидарността на цялата Общност. Противно на очакванията, че зимата ще намали мигрантският натиск, той не само не спира, а напротив - расте.

На какво се дължи засилването на мигрантската вълна - само на военните действия в размирни държави като Ирак и Сирия или има и други предпоставки? От какво бягат хората? Има ли решение? Има ли от какво да се страхуват гражданите на ЕС? А българите? Щеше ли да бъде по-различно, ако бяхме в Шенген? Това са само част от въпросите, на които екипът на предаването Днес потърси отговорите.

"Опазването на границите е приоритет за ЕС, но трябва да сме готови за най-лошото." - предупреди евродепутатът Светослав Малинов и допълни, че страната ни е удържала морална победа и е в силна позиция.

"Става дума за много неконтролирани процеси. Основният ни шанс е, че имаме някакви договорености с Турция. В настоящите условия Шенген е неефективен механизъм." - подчерта Тихомир Безлов, старши експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

Безлов подчерта, че ако България се присъедини към Шенген в настоящия момент, ще стане много по-удобен коридор и основния поток ще минава през България и Румъния.

Икономиката на бежанците остава извън официалната статистика, отбеляза икономистът Румен Гълъбинов, бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор по застрахователната дейност. Според него "от черната икономика на контрабандата богатее българската престъпна общност". Гълъбинов определи Шенген като мечта за българските правителства. Според него неприемането ни е провал на българските политици. 

В България, а и в другите европейски държави трябва да има референдум за начина, по който се допускат гражданите на чужди страни, смята  политоголът Огнян Минчев. Според него Шенген е бонус за някои политици.

България се стреми към членство в Шенген. На този фон цели 74% от белгийците искат страната да възстанови националните си граници. Това е равнозначно на напускането на Шенген, показват данни от социологическо проучване. 

Мнозинството от германците искат организирането на референдум по въпросите за приема и разселването в страната на бежанци. Това показват резултати от проучване на общественото мнение на института "Емнид".

Френската железопътна компания SNCF ще предостави безплатни пътувания за бежанци. В документ на компанията, озовал се в социалните мрежи, се посочва, че действието се предприема с цел "показване на хуманност".

Антиимигрантската партия "Шведски демократи" започна рекламна кампания, която да откаже търсещите убежище да идват в Швеция. Третата най-голяма партия в страната планира да публикува посланията си в медии в Йордания, Ливан и Турция, където се намират стотици хиляди бежанци. 

В предаването Днес с коментар и анализ се включиха и:

  • Надежда Нейнски – посланик на България в Турция;
  • Мария Спасова от гръцкия информационен портал GRReporter;
  • Оги Угринов от Швеция;
  • Емил Спахийски, съавтор на "Съдилището"

Чуйте всичко това в следващото видео: