Експерт е категоричен: Постановление 208 - ясен показател за директен натиск

Нено Димов и Татяна Буруджиева коментираха пред Bulgaria ON AIR какво се случва на "Дондуков 2"

10.04.2017 | 08:57 Редактор: Жанета Нейкова
Експерт е категоричен: Постановление 208 - ясен показател за директен натиск

Казусът с постановление 208 е най-ясният показател за директен натиск, заяви в студиото на "България сутрин" Нено Димов от Института за дясна политика. 

"Половин министри са несъгласни с предложението за уседналост, прави се почивка по време на събранието и след нея всички са съгласни. Повече от ясно е, че има натиск и то именно от президента през премиера", твърди експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че при други подобни случаи във властта само са оставали догадките дали съществува натиск, а при този с постановление 208 - моментално бе уволнен държавен служител. 

"На всеки, който е работил в администрацията му е ясно, че един държавен служител не може да направи такова действие. Това беше поредният тежък гаф на Президентството и на служебното Министерство на правосъдието", категоричен бе Димов.

Темата в студиото на сутрешния блок коментира и политологът Татяна Буруджиева. Тя е на мнение, че разграничаването от законопроекта за уседналост на вицепрезидентът Илияна Йотова е ясен показател за разликата между нея и Румен Радев.

"Йотова е политик с достатъчно голям опит и знае какъв е проблемът с това, което се случи от страна на администрацията на президента", смята Буруджиева.

Тя също насочи поглед и към кабинета "Борисов 3", като каза, че в момента Радев прави доброволна услуга на преговорите за съставяне на новото правителство, като не свиква Народното събрание.

"Защото ако го беше свикал, както обичайно се прави веднага след изборите, както и Плевнелиев направи, това щеше да отвори нова дискусия колко е трудно да се съставя кабинет. В момента  Радев е поставил собствен чадър върху този тип разговори и дава възможност на Борисов спокойно да състави правителство, без обществото да се взира в него през цялото време".