В кои ситуации може да не ползвате дезинфектант за ръце

По-добре да го избягвате, когато е възможно

18.08.2020 | 22:45 Редактор: Искра Ангелова
В кои ситуации може да не ползвате дезинфектант за ръце

Коронавирус ситуацията ни научи да си дезинфекцираме ръцете постоянно с повод и без. Дезинфектантите обаче имат и своите негативни последици за кожата. Докато убиват микробите и бактериите, те убиват и някои естествени бактерии, които са полезни за кожата ни. 

Също така те изсушават много ръцете, тъй като съдържат висок процент спирт и това прави ръцете ви по-лесно податливи на напукване и разкъсване на кожата. Затова не бързайте да посягате към дезинфектанта за щяло и не щяло. В следните ситуации можете спокойно да си спестите употребата му:

Имате достъп до сапун и вода

Винаги е по-добре да миете ръцете си със сапун и вода, за да се предпазите от микробите. Според здравните експерти правилното е да държите ръцете под топла вода обилно насапунисани в продължение на 20 секунди.

Ръцете ви са видимо мръсни

Дезинфектантите не се ползват за премахване на мръсотията от ръцете. Те изсъхват прекалено бързо и тъй като няма отмиване тази мръсотия няма къде да отиде. В случай, че ръцете ви са мръсни, по-добре ги измийте или почистете с мокра кърпичка.

Когато някой кихне до вас

Ако някой кихне или се изкашля до вас, дори да си дезинфекцирате ръцете, това няма да ви осигури 100% защита от микробите. Ръцете са само една повърхност, на която могат да се закачат вирусни частици. Най-добрият начин да се предпазите, ако около себе си имате болен, е да стоите на дистанция от него поне 1,5 метра.

Четете цялата статия в tialoto.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК