500 млн. души губят дома си, заради климатичните промени

Вицепрезидентът на Climate Central Бен Страус разкрива заключенията от проучването си за нивото на океаните

22.11.2015 | 09:58 Редактор: Красимир Кирев
500 млн. души губят дома си, заради климатичните промени

Бенджамин Страус е американски експерт по климата и автор на много научни доклади, посветени на покачването на нивото на океаните. Освен това той е архитект на различни карти, инструменти и визуализации на ефектите от климатичните промени. Страус докладва на редовните сесии на Сената и Белия дом. Изследването му, озаглавено „Покачващите се морета“ предизвика широк отзвук в световните медии като New York Times, Washington Post, AP, Reuters, Bloomberg…  

Още по темата

Г-н Страус, какво показват последните ви заключения?

Открихме, че ако човечеството продължи със сегашния си начин на живот, продължи със сегашната си посока на развитие, която ще доведе до затопляне с 4 градуса по Целзий или дори повече,  ние ще бъдем притиснати от бъдещо покачване на океаните, което ще потопи земя, на която днес живеят повече от 500 млн. души! Иначе казано, повече от половин милиард души са застрашени. Това е 10% от населението на нашата планета.

Също така, проучването ни показа, че ако на предстоящите преговори за климата ние постигнем достатъчно добро споразумение за ограничаване на парниковите емисии, ще намалим броя на засегнатите хора в бъдеще с доста повече от 50%. Броят им може да бъде сведен до около 130 млн. 

Ако погледнем към най-лошия възможен сценарий, кои държави са най-уязвими?

Държавите, които имат най-много хора, населяващи уязвими територии са същите тези държави, които в този момент освобождават най-много вредни емисии а атмосферата. На първо място това е Китай. Около една четвърт от нейното население живее на ниски места, в опасна близост до бреговете.

Има и други доста застрашени държави, където броят на хората в опасност е по-малък като абсолютна стойност, но е значителен като процент от цялото население. Пак става дума за такива ниски земи, като разбира се най-отгоре в този списък е Виетнам. Но също и Холандия.

https://www.facebook.com/vremezavremeto

 

Изглежда, че 2015 г. ще бъде първата, в която средната годишна температура в света ще премина границата от  1 градус над нивата от годините преди индустриалния бум.  Какво означава това за вас?

От една страна смятам, че това е просто символично. Просто преминаваме една граница. Природата обаче не се променя чак толкова, ако температурата се повиши с 0,8 градуса или с 1,2 градуса.

По-важното обаче е колко затопляне е достатъчно, за да разруши ледените шефове и Антарктика, което веднага да доведе до повишаване на нивото на океаните с 3 метра. Това са цифрите, които мен ме интересуват.  Днес ние не знаем колко градуса затопляне представляват такава повратна точка.

Какви са вашите очаквания от климатичната конференция в Париж?

Определено изглежда, че държавите вървят към обща позиция, че вървят напред заедно и искат да направят нещо, за да защитят климата.  Но това, което ще се разберат, най-вероятно няма да бъде достатъчно…  Няма да предотврати много от последиците от глобалното затопляне.