Климатичната трагедия на Кирибати

Време за времето, събота, 24 октомври, от 12:30 часа

22.10.2015 | 08:00
Климатичната трагедия на Кирибати

Американската журналистка Анна Дей разказва за живота на хората, които всеки ден се борят с високото ниво на океана. Тихоокеанската островна страна Кирибати потъва - всеки ден, малко по малко, но необратимо… Вероятно много от вас са чували за нея, но във Време за времето ще посочим проблемите й такива, каквито са. Такива, каквито американската журналистка Анна Дей ги видя на живо, по време на снимките на документалния си филм, озаглавен „Кирибати – на фронтовата линия“.

Според учените, ако тенденцията с топенето на ледовете продължава, Кирибати ще е напълно под вода до 2050 г. Това означава, че цялото й  население, което е около 100 хил. души, трябва да я напусне и да се засели на друго място. Но как ще стане това и можем ли да говорим за първите „климатични бежанци“ в света – гледайте в събота, от 12:30, в разговора на Красимир Кирев с Анна Дей, по Скайп от Ню Йорк.

Коя е Анна Дей? Анна Дей е независим журналист и изследовател на социалните медии. Позната е със специалните си репортажи и коментари за  CNN International, BBC, Huffington Post, Al Jazeera, както и публикациите си във водещи печатни медии на английски, испански, арабски и иврит. Документалните й телевизионни истории от Бахрейн, Египет, Израел, Палестина, Йордания, Либия и Кирибати й носят редица награди, а Google я включи в класацията си за ТОП 30 на водещите млади умове на нашето съвремие.

Анна Дей е сред основателите на Световния регистър на журналистите на свободна практика в конфликтни региони.

Очаквайте Време за времето!