Как се прави прогнозата за времето?

Bulgaria ON AIR проследи един работен ден на синоптиците

01.10.2015 | 11:14 Редактор: Красимир Кирев
Как се прави прогнозата за времето?

Задълженията на синоптиците започва от бюрото, на което разчертават т. нар. карти за синоптичен анализ. Исторически това е и първият метод за правене на прогнози, който се използва от 40-50 г.

„С навлизането на числените модели ние преди всичко използваме тях, но и методът с картите не е отпаднал. Надявам се да не отпадне и занапред“, обяснява синоптикът Красимир Стоев.

След като той се е запознал с обстановката чрез синоптичните карти, се преминава към разглеждането на различни числени модели за прогноза на времето.  Българските метеоролози работят предимно с Европейския център за средносрочни прогнози, който се намира в английския град Рединг

И докато Красимир Стоев ни разказва за ползата от т. нар смесени карти, които комбинират  различни метео показатели, телефонът звъни…  Човекът отсреща се интересува за прогнозата за времето за района на Сапарева баня.

https://www.facebook.com/vremezavremeto

Най-важната задача при издаването на краткосрочната прогноза е прогнозата за опасни метеорологични явления.  Тя представлява цветната кодова система за опасност – зелено, жълто, оранжево и червено. 

Голям помощник на синоптиците е френската система Синерджи. Тя им позволява сами да наслагват различни полета на метео елементите един върху друг.

След запознаването с анализа, с числените модели със съответните предложения за развитието на синоптичната обстановка, синоптикът взема решение какво ще бъде времето в следващите 24, 48 или 168 часа. Следва най-сложната задача…

https://www.facebook.com/vremezavremeto