Рано е светът да мисли за космически асансьори

Д-р Франциско Диего от Лондонския университетски колеж – специален събеседник на Време за времето

25.08.2015 | 12:00 Редактор: Красимир Кирев
Рано е светът да мисли за космически асансьори

Канадската компания Thoth Technology патентова технология за изграждането на кула с височина 20 км, пълна с газ. Тя ще представлява своеобразен космически асансьор като на покрива му ще има платформа за изстрелване на космически апарати. Възможно ли е подобен проект да бъде реализиран – предаването "Време за времето" потърси за коментар д-р Франциско Диего, изследовател в Департамента по физика и астрономия на Лондонския университетски колеж.

 

Г-н Диего, реалистичен проект ли е този космически асансьор?

Намира го за много трудено да кажа Да. Много въображаем е... Пред него стоят много предизвикателства. Това, което направиха, беше предложението на тази идея, която впоследствие получи патент. Но остава още много работа, за да докажат, че тя наистина може да проработи

Още по темата

Кои са тези основни предизвикателства, за които говорите, пред тази идея? Как например ще се отразява силата на вятъра?

Да, абсолютно! Налягането на вятъра със сигурност е проблем. Страничните въздействия от ветровете ще идват с различна сила от различни посоки, защото на различна височина поведението на атмосферата не е едно и също.

Аз мисля, че структурата трябва да има много тежък покрив, за да изпълнят това, което планират -  да има писта за излитане на космически апарати и пускането в орбита на ракети.

Така, че в горната част ще има голяма тежест, а самата структура ще бъде много лека. И колкото повече разсъждавам за това, толкова по-трудно си мисля, че може да стане реалност.

Как те планират да изградят кулата. Казват, че ще бъде пълна с газ? Вие казахте, че ще се наложи да е с тежък покрив. Наистина много футуристично звучи едно такова изграждане...

Футуристично е и е трудно. По-скоро е фантастика, отколкото е наука, наистина.

https://www.facebook.com/vremezavremeto

Г-н Диего, иска ми се да направим този разговор малко по-генерален. Веднага ви питам – кога в бъдеще смятате, че космическият туризъм ще бъде възможен?

Космическият туризъм е една възможност. Малко или много той вече се осъществява. Разбира се, с висока цена – милиони долари. Днес и в бъдеще ще има хора, които желаят да пътуват отвъд атмосферата, да се докоснат до ръба на Космоса.

Но в бъдеще аз съм сигурен, че такива проекти ще имат много по-голяма масовост. Ще бъде постигнато намаляване на разходите и повече хора ще могат да си го позволят. Вероятно ще могат да пътуват в орбита в някаква своеобразна космическа станция, подобна на Международната космическа станция.

Представям си някакъв орбитален хотел или нещо такова. И от прозорците му ще се виждат звездите, от една страна, а от друга – нашата планета Земята. В този ред на мисли туристическите пътувания в Космоса могат да бъдат осъществени в следващите 20 или 30 години.

Коя ще бъде най-важната космическа технологична иновация в следващото десетилетия?

Трудно е да предположим какви иновации ще се случат. Но сме наясно с това – какво е необходимо.  А това, от което се нуждаем от техническа гледна точка е възможността за изстрелването на по-тежки ракети в Космоса. Това е нещо, което трябва да се случи – да имаме възможност да произведем орбитиращи космически станции. Приемете ги ако искате като орбитиращи индустрии, от където големи ракети и големи космически апарати да бъдат изстрелвани към Луната или към Марс. Така достъпът ни до тези места ще бъде по-лесен.

Развитието на колосална индустрия в Космоса е една такава технология. Също така,  неутрализирането на радиацията е много, много важно. Това е проблем, който досега не е решен.

https://www.facebook.com/vremezavremeto