Активността в производствения сектор на Китай се забави до 8-месечно дъно

Понижението на правителствения PMI индекс доказва, че икономиката на Поднебесната империя се забавя умерено на фона на отслабващото търсене

03.03.2014 | 17:28 Редактор: Ралица Пейчева
Активността в производствения сектор на Китай се забави до 8-месечно дъно

През февруари активността в производствения сектор на Китай се забави до 8-месечно дъно, показаха данните от последното правителствено изследване. Това доказва, че икономиката на Поднебесната империя се забавя умерено на фона на отслабващото търсене.

През втория месец на годината официалният PMI индекс се понижи до 50,2 пункта от 50,5 пункта, колкото бе през януари, показаха данните на Националното статистическо бюро. Анализаторите очакваха показателят да бъде 50,1 пункта. Стойности на индекса над 50 пункта свидетелстват за експанзия в сектора, а под 50 – за свиване.

Предварителните данни на HSBC и Markit, публикувани миналата седмица, показаха, че активността в производството се е забавила до 7-месечно дъно до 48,3 пункта от 49,5 през януари.

Индексът на новите поръчки слезе под заветните 50 пункта, а заетостта достигна най-ниската си точка от началото на финансовата криза. Подиндекса на PMI за новите поръчки в Китай също е на 8-месечно дъно. През февруари показателят се сви до 50,5 пункта от 50,9 през януари. Подиндекса за поръчките за износ спадна до 48,2 пункта миналия месец и също се озова на 8-месечно дъно. В първия месец на годината показателят отчете стойности от 49,3 пункта.

Официалният PMI индекс, който следи нагласите на мениджърите в големите китайски фирми и тези с държавно участие, обикновено е по-оптимистичен, отколкото показателят, следящ активността в частния сектор, където се обхващат по-малки компании. Правителственият индекс стои над 50 пункта от октомври 2012 г. насам.

Икономиката на Китай е нарасна със 7,7 на сто на годишна база през последното тримесечие на 2013 г. Записаният ръст надхвърли предварителните очаквания на анализатори, анкетирани от Ройтерс. Тяхната консенсусна прогноза беше за икономически ръст от 7,6 на сто.

Данните показаха, че за цялата 2013 г. в Китай е постигнат ръст на икономиката от 7,7 на сто за втора поредна година. Официалната заложена цел на правителството за годината беше за преследване на прираст от 7,5 на сто.

Вижте още в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg.