В. Кастрева съобщи, че заявката й за оставка ще бъде депозирана на Борисов

Интересите в сферата на образованието са много, подчерта заместник-просветният министър

01.02.2016 | 09:45 Редактор: Ирина Георгиева
В. Кастрева съобщи, че заявката й за оставка ще бъде депозирана на Борисов

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева съобщи, че заявката й за оставка ще бъде депозирана на министър-председателя. По думите й това е съвсем логичната развръзка при така създадения хаос в обществото "с тиражирането и внушаването на неистини за българското образование".

"Мисля, че най-коректното и най-достойното е човек да се оттегли от този момент и да остави възможност на следващия екип, който не е медийно обременен с негативи да започне на чисто и да продължи да работи в тази много отговорна задача за цялото общество." - обясни Кастрева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Според заместник-министъра на образованието много хора не са прочели и не знаят учебната програма. Тя подчерта, че няма и подмяна на термини.

"Естествено, че струната на българския национализъм е тема, която е обществено експлоатирана. Тя винаги може да предизвика много голяма активност и съответно недоволство. Учебниците по история не се пишат от МОН, а от специалисти, учени и учители. Съответно те се издават от конкретните издателства, а учебната програма е едно ръководство за учителя - какво трябва да знаят децата в края на съответния период." - поясни Кастрева.

Интересите в сферата на образованието са много, подчерта заместник-просветният министър. По думите й в момента сме в период, в който се прави не само пребоядисване на системата с някаква частична реформа, а се прави ново структуриране. Излизане от статуквото винаги е тежък процес, добави тя.

Кастрева отбеляза, че се чувства огорчена и много би се замислила, ако й предложат да остане на поста.

"Нямам политическа обвързаност, може би това също някои ги притеснява, но за сметка на това имам кауза. В този живот аз съм се посветила да работя за доброто на децата." - добави тя.