HomeMax откри зарядна станция за електромобили в магазина си във Варна

07.10.2016 | 15:35 Редактор: Мария Аладжова
HomeMax откри зарядна станция за електромобили в магазина си във Варна

„HomeMax е първият хипермаркет в България, който се отваря към идеята и изгражда зарядна станция, а Варна е първият град от веригата, в който това се осъществява на практика", каза по време на откриването на зарядната станция маркетинг директорът на HomeMax Румяна Желева - "Това е нашата отговорност към бъдещото поколение".

Станцията е разположена на паркинга на магазин HomeMax, на бул. „Владислав Варненчик“ 271.

Крачка към промяната на мисленето и към идеята градът да бъде по-чис,т са усилията на Община Варна за изграждане на мрежа от зарядни станции за електромобили, каза в словото си кметът Иван Портних: „Общината подкрепя проекти за намаляване на въглеродните емисии, осъзнавайки важността им за здравето на хората и за утрешния ден. Идеята е да се разгърне мрежа от зарядни станции като по този начин се поощрят хората да ползват повече от екологичните возила. Общината ще закупи и 3 електромобила“, допълни Портних.

„Промотирането на електромобили идва във време, в което светът се променя и всеки от нас трябва да е ангажиран с опазването на планетата и околната среда", каза Мартин Заимов, директор на интегрираната платформа за е-мобилност, която изгражда мрежа от зарядни станции. 

"Вече има над 300 от екологичните коли в България. Свидетели сме на бърз растеж на навлизане на нови, както и употребявани автомобили. В момента зареждането е безплатно, а от степента на развитие и навлизане на технологията във всекидневието на повече хора зависи и кога ще дойде моментът, в който потреблението ще се развива на пазарен принцип“, добави той. 

За сравнение, за 100 изминати километра електромобилът харчи между 1,8 и 3,3 лева, а конвенционалният автомобил на бензин – 14 лева. Ефективността на първия е далеч по-голяма, като нарастващият процент ще идва от зелена енергия. Освен това екологичната кола няма прахови частици, не замърсява и е тих.

Все още нивото на навлизане в световен мащаб е бавно. Годишно се продават около 300 000 електромобили. В тази област вече работят почти всички водещи производители на автомобили в света. Цената на возилата ще пада, а пробегът ще се увеличава. До 2020 година се очаква ръстът на закупените и използвани електромобили да е 50% от досегашните.

Автомобилите, които бяха представени по време на откриването на новата зарядна станция на територията на магазин HomeMax във Варна, задоволяват нуждите на всеки тип потребители. От малкия френски двуместен електромобил, предназначен предимно за ползване през летните месеци, чиято пазарна стойност е около 20 000 лева, до по-големи семейни и бизнес-автомобили и ванове.

Откриването на мрежа от станции за зареждане на еко автомобили на територията на хипермаркетите на HomeMax е плод на модерното, рационално мислене и социална отговорност към бъдещите поколения на екипа и ръководството на компанията.